Geen categorie

Gemeentemuseum krijgt 2 kunstwerken

0 0
Read Time:1 Minute, 14 Second

Nieuws

Het Gemeentemuseum Den Haag heeft afgelopen zaterdag twee kunstwerken gekregen. De werken van de Amerikaanse kunstenaars Jacob Kassay (1984) en Ned Vena (1982) zijn geschonken door de in de Verenigde Staten woonachtige Nederlandse verzamelaar Bert Kreuk.

Links: Ned Vena, Untitled, 2012, sticker vinyl op honingraat aluminium paneel, twee panelen, 244 x 122 x 2 cm. Rechts: Jacob Kassay, Untitled, 2012, acryl en zilverbromide op doek, 213 x 152 cm. 
Foto: Gerrit Schreurs.

De twee werken hebben met elkaar gemeen dat ze de toeschouwer op het verkeerde been zetten. Bovendien hebben ze allebei een reflecterende werking. Untitled van Ned Vena bestaat uit twee aluminium honinggraatpanelen. Op het ene paneel bracht hij een laag van zelfklevend vinyl aan. Zodanig dat het op het eerste gezicht lijkt alsof er een scheur is ontstaan. Naast het bewerkte paneel plaatste hij een leeg exemplaar. Zo wil hij het verband tussen de minutieuze techniek, het basismateriaal en het maakproces blootleggen.

Het eveneens titelloze werk van Jacob Kassay is zichtbaar een doek, gespannen op een spieraam. De verf doet het schilderij echter enigszins lijken op een spiegel. Maar door het troebele oppervlak van het grove linnen is de spiegelende werking vaag, als in een bevroren ruit. Het effect is te danken aan zilverbromide die Kassay gebruikte.

Gemeentemuseum Den Haag heeft een goede relatie met Bert Kreuk. Vorig jaar was de verzamelaar gastcurator van de tentoonstelling Grensverleggend. Daar toonde hij werken uit zijn eigen collectie. Van onder anderen veel jonge Amerikaanse kunstenaars.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share