Geen categorie

Overzichtsexpositie Rein Pol

0 0
Read Time:1 Minute, 15 Second

Rein Pol is al jaren een van de meest succesvolle schilders van wat wel het Noordelijk Realisme wordt genoemd. Daarom en vanwege zijn zestigste verjaardag wijdt Museum De Buitenplaats in het Drentse Eelde een overzichtstentoonstelling aan deze Groningse kunstenaar.

Rein Pol, Een eenzaam beroep, 1997.

Hoewel zijn werk tot het realisme wordt gerekend, is hij toch niet zonder meer realist te noemen. De objecten en figuren op de schilderijen leiden veelal een eigen leven. Vaak geeft hij een draai aan de werkelijkheid, waardoor er een vreemde sfeer in het schilderij sluipt, die de ene keer enigszins mysterieus is en de andere keer ronduit humoristisch. Rode draden in zijn thematiek is de vergankelijkheid en het terug verlangen naar een onbezorgde jeugd.

Pol zelf greep de gelegenheid van de expositie aan om een plan te realiseren dat al een tijdje in zijn achterhoofd huisde: het maken van een groepsportret met bevriende collega’s en andere prominenten uit de Noordelijke kunstwereld. Behalve Pol zelf zien we op dit veelluik onder anderen Henk Helmantel, Diederik Kraaijpoel, Matthijs Röling en Olga Wiese.

De expositie geeft verder een goed overzicht van Pols werk, waarin treinen, muziekinstrumenten en objecten in schaaltjes en vitrine veel voorkomende onderwerpen zijn. Maar ook landschappen en (zelf)portretten maken deel uit van diens oeuvre. Waaruit blijkt dat hij een van de meest veelzijdige schilders van zijn generatie is.

Rein Pol in tegenpolen, t/m 14 maart 2010 in Museum De Buitenplaats, Eelde

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share