Geen categorie

92.781 bezoekers voor Mata Hari-expositie Fries Museum

0 0
Read Time:1 Minute, 50 Second

Niet minder dan 92.781 bezoekers kwamen in de afgelopen maanden af op de tentoonstelling Mata Hari: de mythe en het meisje in het Fries Museum. Ze was daarmee een van de meest succesvolle tentoonstellingen in de geschiedenis van het museum.

Portret van Mata Hari door fotostudio Reutlinger te Parijs (detail), Bibliothèque nationale de France.

Museumdirecteur Kris Callens kijkt met een tevreden gevoel terug op de afgelopen periode. “We hebben de lat hoog gelegd met onze doelstelling van 90.000 bezoekers. Het is fantastisch dat we dat aantal ruimschoots hebben gehaald. In 2015 trokken we ongeveer hetzelfde aantal bezoekers in een heel jaar.”

Mata Hari als danseres in Parijs, 1905, Boyer, P., collectie Fries Museum, Leeuwarden.

Uit publieksonderzoek bleek dat de bezoekers enthousiast waren. Het gemiddeld rapportcijfer dat ze gaven was een 8,1 en 89% zou de tentoonstelling aanbevelen. Met Mata Hari: de mythe en het meisje trok het museum een jonger publiek dan gebruikelijk. Maar liefst 75% van de bezoekers was jonger dan 60 jaar. Voor net iets meer dan de helft van de bezoekers was het de eerste keer dat ze het Fries Museum bezochten.

De relatief jonge bezoekers waren erg enthousiast over de theatrale presentatie en ook in de (internationale) pers kreeg de expositie veel aandacht. Ruim 35.000 mensen kwamen speciaal voor de tentoonstelling naar Friesland.

Precies honderd jaar na haar dood presenteerde het Fries Museum de grootste tentoonstelling ooit over Mata Hari. Die vertelde het volledige levensverhaal van Margaretha Geertruida Zelle. Het meisje uit Leeuwarden groeide aan het begin van de vorige eeuw uit tot de wereldberoemde danseres Mata Hari. Aan het eind van de Eerste Wereldoorlog werd ze door de Franse dienst opgepakt en geëxecuteerd op verdenking van spionage.

De tentoonstelling kon op veel nationale en internationale aandacht rekenen. The New York Times, BBC, Financial Times en The Washington Post berichtten er allemaal over. The Guardian noemde de tentoonstelling een “fascinerende expositie” en The Daily Telegraph vond haar “fantastisch”.

Het Fries Museum maakt zich nu op voor de opening van de tentoonstelling Escher op reis. Die is vanaf 28 april te zien.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share