Geen categorie

Yellow Brick Road voert naar Van Gogh Museum

0 0
Read Time:1 Minute, 34 Second

Nieuws

De Yellow Brick Road uit The Wizard of Oz voert naar het Van Gogh Museum, weten we sinds vandaag. Een 3D-reproductie dan toch. Het museum liet het kunstwerk maken ter gelegenheid van de Amsterdam Gay Pride en EuroPride, die momenteel in de hoofdstad plaatsvinden.

 

Axel Rüger (directeur Van Gogh Museum) loopt over de Yellow Brick Road naar het Van Gogh Museum samen met The Wizard of Oz-personages Dorothy en haar hondje Toto. Foto: Jan-Kees Steenman.
Axel Rüger,  Dorothy en haar hondje Toto op de Yellow Brick Road. Foto: Jan-Kees Steenman.

 

Het koos voor de gele bakstenen weg omdat de musicalfilm The Wizard of Oz uit 1939 al generaties lang een begrip in de internationale homogemeenschap is. Met het gele pad wil het museum laten zien dat “het zijn deuren wagenwijd open heeft staan voor iedereen, dus ook de LHBTQI-gemeenschap”.

Directeur Axel Rüger: “Door middel van de Yellow Brick Road zetten we die groep deze week extra in het zonnetje. Wij moedigen iedereen aan het museum te betreden via het gele pad om daar een wereld vol kleur en inspiratie te ontdekken. Happy Gay Pride!”

Het sprookjesachtige verhaal van The Wizard of Oz gaat over Dorothy (Judy Garland), die door een tornado terechtkomt in een land vol kleuren ‘ergens achter de regenboog’. De boodschap van de film (de kracht van verbeelding, moed, bevrijding, diversiteit en vriendschap) appelleert aan generaties LHBTQI’ers.

In tijden dat homoseksualiteit niet geaccepteerd was, stelden homo’s de vraag “Are you a friend of Dorothy?” (Ben je een vriend van Dorothy?) om te bepalen of ze met gelijkgestemden te maken hadden. Daags na de begrafenis van filmlegende en homo-icoon Judy Garland in 1969 braken de Stonewall-rellen in New York uit: de geboorte van Gay Pride.

EuroPride is een feestelijk evenement, georganiseerd door de LGBTI-gemeenschap. Het vindt elk jaar plaats in een Europese stad en valt dit jaar samen met Amsterdam Gay Pride. Het festival duurt van 23 juli tot en met 7 augustus.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share