Geen categorie

Spoorloos schilderij Schalcken duikt op

0 0
Read Time:1 Minute, 57 Second

Nieuws

Graag had het Dordrechts Museum het schilderij Jonge vrouw die een wafel aanbiedt van Godefridus Schalcken direct toegevoegd aan de tentoonstelling over deze fijnschilder. Het museum zocht lang, maar het werk bleek spoorloos. Het kon zijn geluk dan ook niet op toen de eigenaar onlangs contact opnam. Hij wist overigens niet dat zijn schilderij gezocht werd.

Het zeer kleine paneeltje behoort tot de vroegste schilderijen die van Schalcken (1643-1706) bekend zijn. De vrouw op het schilderij biedt lachend en ondeugend kijkend een wafel aan. Dit thema met knappe dames die iets lekkers aanbieden, waarbij Schalcken verschillende zintuigen prikkelt, zou de schilder zijn hele carrière blijven uitwerken. Een laat voorbeeld hiervan, De wafeleetster, uit het museum te Kassel was al te zien op de tentoonstelling Schalcken – Kunstenaar van het verleiden. Het nu opgedoken schilderij krijgt daar nu ook een plek.

Schalcken schilderde Jonge vrouw die een wafel aanbiedt vermoedelijk rond 1667 in Dordrecht. Hij was toen net terug in die stad na zijn leertijd bij Gerrit Dou in Leiden. In Dordrecht had hij een atelier in de in de Latijnse School (nu cinema The Movies) in de vlakbij het museum gelegen Nieuwstraat. Zijn vader was rector van die school. Waarschijnlijk is het schilderij daar ontstaan.

 

Godefridus Schalcken, Jonge vrouw die een wafel aanbiedt.
Godefridus Schalcken, Jonge vrouw die een wafel aanbiedt.

 

De stenen vensternis waar de vrouw doorheen lijkt te steken herinnert nog sterk aan het werk van Dou. De manier waarop de vrouw de kijker verleidt en de kleurstelling van de in zwart en wit gehulde vrouw met wafel zijn echter kenmerkend voor Schalcken.

Het schilderij kent een opmerkelijk detail links op de achtergrond. Daar is een man te zien. De eigenaar van het werk dacht dat dit mogelijk Schalcken zelf was. Hij nam contact op met het Dordrechts Museum om hier meer over te weten te komen. Door alle publiciteit voor de tentoonstelling vermoedde hij daar wel aan het goede adres te zijn. In het restauratieatelier van het museum werd dankzij de microscoop duidelijk dat dit detail van nog geen centimeter hoog een man met een glas wijn en een vrouw voorstelt, die wafels aangeboden krijgen.

Het museum voegt het schilderij morgen, 14 april, toe aan de expositie. Elke bezoeker krijgt die dag daarom een gratis wafel. De tentoonstelling duurt nog tot en met 26 juni.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share