Geen categorie

Museum belicht Picasso’s Nederlandse periode

0 0
Read Time:2 Minute, 16 Second

Nieuws

De jonge Pablo Picasso verbleef in de zomer van 1905 enkele weken in Noord-Holland. Het werk dat hij er maakte is komende zomer te zien in Stedelijk Museum Alkmaar.

Picasso (1881-1973) woonde nog maar een paar jaar in Parijs toen hij tijdelijk de grote stad voor het Noord-Hollandse platteland verruilde. Vanuit Schoorl en Schoorldam maakte hij uitstapjes naar Alkmaar en Hoorn. Hij bezocht de kaasmarkt, bestudeerde windmolens en legde die ‘exotische wereld’ vast in zijn schetsboeken. Van de boerenmeisjes maakte hij gouaches.

Zijn Nederlandse schilderijen zijn voor het eerst sinds 1905 samen te zien in combinatie met twee schetsboeken. Daarin tekende hij niet alleen Hollandse taferelen, maar ook oplossingen voor compositorische problemen van onvoltooid werk in Parijs.

Niet eerder lukte het een Nederlands museum om al het Hollandse werk van de jonge Picasso samen te brengen. Aanleiding is de schenking vorig jaar van de houten stoel waarop de Spaanse meester volgens overlevering vaak werkte.

 

Foto met links Pablo in Picasso in zijn vakantiehuisje in Schoorl. © Regionaal Archief Alkmaar.
Foto met links Pablo in Picasso in zijn vakantiehuisje in Schoorl. © Regionaal Archief Alkmaar.

 

Picasso in Holland bevat origineel werk uit het Musée Picasso Parijs en de Queensland Art Gallery in Brisbane, Australië. Stedelijk Museum Alkmaar toont onder meer twee schetsboeken en twee gouaches van boerenmeisjes: Les trois Hollandaises uit Parijs en La belle Hollandaise uit Brisbane. Één schetsboek kocht Picasso waarschijnlijk in Alkmaar.

De 23-jarige Picasso portretteerde in Noord-Holland de lokale bevolking, bordeelbezoekers, maar ook stolpboerderijen, molens en de historische binnensteden van Hoorn en Alkmaar. Voor de schilderijen trok hij zich terug in zijn kamer langs het Noordhollands Kanaal. Dat water schilderde hij ook op Les trois Hollandaises. De stolpboerderij op de achtergrond is typerend voor de streek. Dat geldt ook voor het West-Friese mutsje op het hoofd van het boerenmeisje op de gouache La belle Hollandaise.

Op de expositie is ook cultuurhistorisch materiaal te zien, zoals ansichtkaarten, brieven en foto’s. Op een daarvan is Picasso te zien. In zijn vakantiehuisje in Schoorl staat hij achter zijn vriend Tom Schilperoort. In het midden zien we Nelly Timmer. Zij maakte het huisje schoon en zou de vriendin van Schilperoort zijn.

Pablo Picasso, Les trois Hollandaises, 1905, © Succession Picasso 2016.
Pablo Picasso, Les trois Hollandaises, 1905, © Succession Picasso 2016.

De tentoonstelling toont aan dat Picasso in Noord-Holland nadacht over zijn onvoltooide Parijse werk in Parijs. Zijn dagboeken bevatten minstens vijftien studies voor de Bruiloft van Pierrette uit 1905. Ook experimenteerde hij met de achtergrond van de Familie van Saltimbanques uit datzelfde jaar. Terug in Parijs schilderde hij achter de acrobaten een soort woestijn, geïnspireerd door de Schoorlse duinen.

Picasso in Holland, 7 juni t/m 28 augustus in Stedelijk Museum Alkmaar

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share