Geen categorie

Centraal Museum en Alte Pinakothek maken samen grote expositie over Caravaggisten

0 0
Read Time:2 Minute, 10 Second

Het Centraal Museum in Utrecht en de Alte Pinakothek in München gaan samen een grote tentoonstelling organiseren over de navolgers van Caravaggio. Deze vindt plaats in 2018 en 2019. In het bijzijn van koning Willem-Alexander en koningin Máxima tekende de directeuren van beide musea vandaag een samenwerkingsovereenkomst.

In het bijzijn van koning Willem-Alexander en koningin Máxima ondertekenden Edwin Jacobs, directeur van het Centraal Museum in Utrecht en Bernhard Maaz, directeur van de Alte Pinakothek in München de samenwerkingsovereenkomst. Lilianne Ploumen, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en Ludwig Spaenle, de Beierse minister van Cultuur waren ook aanwezig.
In het bijzijn van koning Willem-Alexander en koningin Máxima ondertekenden Edwin Jacobs, directeur van het Centraal Museum in Utrecht en Bernhard Maaz, directeur van de Alte Pinakothek in München de samenwerkingsovereenkomst. Lilianne Ploumen, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en Ludwig Spaenle, de Beierse minister van Cultuur, waren ook aanwezig.

De Italiaanse schilder Caravaggio (1571-1610) is wereldwijd enorm populair. Deze expositie wordt echter geen typische Caravaggio-tentoonstelling. Centraal staan namelijk Caravaggio’s navolgers in Europa, met name uit Utrecht, de zogenoemde Utrechtse Caravaggisten: Dirck van Babure; Hendrick ter Brugghen en Gerard van Honthorst.

In het begin van de zeventiende eeuw reisden deze drie jonge kunstenaars vanuit de middeleeuwse stad Utrecht naar Rome. Hun jonge collega’s uit Frankrijk, Spanje en Vlaanderen deden hetzelfde. Rome moet een ware cultuurschok teweeg hebben gebracht bij hen. Daar zagen ze onder meer het werk van Caravaggio. Hij schilderde niet een geïdealiseerde natuur, zoals werd nagestreefd binnen de Italiaanse Renaissance, maar ‘naer het leven’.

De jonge schilders volgden hem na. Samen vormen deze schilders de International Caravaggesque Movement. De tentoonstelling laat echter zien, dat zij, per land van herkomst, in wezen heel anders waren: ieder schilderde vanuit zijn eigen achtergrond. Zo blijken de Utrechtse Caravaggisten, bijvoorbeeld, uiteindelijk overduidelijk Nederlands. Zij voerden Caravaggio’s realisme nog verder door en schilderden zelfs rotte tanden en knollen van neuzen.

Gerard van Honthorst, De Koppelaarster, 1625, collectie Centraal Museum.
Gerard van Honthorst, De Koppelaarster, 1625, collectie Centraal Museum.

De tentoonstelling volgt hen op hun avontuur, maakt inzichtelijk wat het werk van Caravaggio met hen deed, en toont hun mooiste werk, te midden van dat van hun Europese collega’s. Ook presenteert de expositie nieuwe inzichten uit materiaaltechnisch onderzoek en archiefonderzoek.

Edwin Jacobs, directeur van het Centraal Museum: “De Alte Pinakothek is een van ’s werelds meest gerenommeerde kunstmusea, met een prachtige collectie van werken van onder anderen Rafael, Rembrandt en Rubens. Ik zie het museum dan ook als een logische partner voor deze ambitieuze tentoonstelling. En wat een eer om de samenwerking officieel te kunnen inluiden in aanwezigheid van het koninklijk paar.”

De tentoonstelling start op 13 december 2018 in Utrecht en reist daarna door naar München. In de Alte Pinakothek is ze te zien van 23 april t/m 21 juli 2019.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share