Geen categorie

Frans Hals Museum doet grootste aankoop in tien jaar

0 0
Read Time:1 Minute, 21 Second

Het Frans Hals Museum heeft het schilderij Callisto door Jupiter bespied van de zeventiende-eeuwse Haarlemse kunstenaar Nicolaes Pietersz Berchem gekocht. Het is zowel letterlijk als figuurlijk zijn grootste aankoop van de afgelopen tien jaar.

“Een lang gekoesterde wens”, aldus directeur Ann Demeester. “Wij zijn Donald Trump niet, dus bigger is niet noodzakelijk better, maar dit mythologische historiestuk was daadwerkelijk een lacune in onze verzameling. Het museum had al wel mythologische schilderijen van Haarlemse meesters uit de eerste helft van de zeventiende eeuw, maar nog niet van Haarlemse classicisten uit de tweede helft.

Nicolaes Pietersz Berchem, Callisto door Jupiter bespied, Frans Hals Museum, Haarlem.

Van Berchem bezat het Haarlemse museum tot nu toe alleen twee landschappen: Bevroren gracht buiten een stadsmuur en Italianiserend landschap met herders en vee bij een doorwaadbare plaats. Dit grote stuk laat zien dat de schilder ook een technisch begaafd en ambitieus verteller was.

Het Frans Hals Museum noemt de nieuwe aanwinst noemt “een enorme verrijking”. En volgens conservator oude kunst Anna Tummers is het werk een verleidelijk naakt met enorme wall-power. “Het is groot, krachtig en vol mooie symboliek: een publiekstrekker in spe!”

Het schilderij toont de schaars geklede, maar kuise Callisto (Grieks voor de mooiste), nimf uit het gevolg van de godin Diana, die uitrust na de jacht. In gedachten verzonken legt ze haar hand op haar net geschoten prooi, een prachtig hert. Zo merkt ze niet dat haar honden aanslaan vanwege een naderend onheil. Vanaf zijn wolk heeft Jupiter, vergezeld van zijn adelaar, Callisto namelijk bemerkt. De minzieke oppergod zal haar even later verkrachten.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share