Geen categorie

PostNL geeft postzegelvel De Stijl uit

0 0
Read Time:1 Minute, 32 Second
PostNL CEO Herna Verhagen (links) overhandigt het eerste exemplaar van het postzegelvel 100 jaar De Stijl aan de nieuwe burgemeester van Den Haag, Pauline Krikke. Foto: Pim Hendriksen.

PostNL geeft vanaf 27 maart een door De Stijl geïnspireerd postzegelvel uit. Het is dit jaar precies een eeuw geleden dat de invloedrijke Nederlandse kunstbeweging ontstond. Burgemeester Pauline Krikke van Den Haag ontving gisteren in Gemeentemuseum Den Haag het eerste exemplaar. Onder de Victory Boogie Woogie van De Stijl-icoon Piet Mondriaan.

Het vel bestaat uit zegels met afbeelding van werk van Piet Mondriaan, Theo van Doesburg, Cornelis van Eesteren, Gerrit Rietveld en J.J.P. Oud. Die stukken zijn afkomstig uit de collecties van het Gemeentemuseum en Het Nieuwe Instituut, die in juni samen de tentoonstelling Architectuur en Interieurs. Verlangen naar Stijl presenteren.

Postzegelvel 100 jaar De Stijl.

Grafisch ontwerpers René Put en Brigitte Gootink ontwierpen het postzegelvel. Ze gebruikten bewust zwart-witafbeeldingen. Door de toevoeging van de kenmerkende rode, gele en blauwe kleuren in transparante vlakken is het toch direct duidelijk dat De Stijl de inspiratiebron vormde.

Postzegels zijn een passend eerbetoon aan De Stijl, want post speelde een belangrijke rol binnen de kunstbeweging. Sommige De Stijl-kunstenaars zagen elkaar niet tot zeer onregelmatig, mede doordat ze niet altijd bij elkaar in de buurt woonden. Ze communiceerden daarom niet alleen via hun eigen tijdschrift De Stijl, maar ook heel vaak via de post. Die indertijd nog drie keer per dag werd bezorgd.

De overhandiging van het eerste vel vond plaats in het Gemeentemuseum omdat daar dit jaar niet minder dan vier De Stijl-tentoonstellingen plaatsvinden. Momenteel is er een expositie Piet Mondriaan en Bart van der Leck te zien. Later volgt nog onder meer een grote overzichtstentoonstelling van Mondriaan.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share