Geen categorie

Panorama Pijbes: landschap door ogen van kunstschilders

0 0
Read Time:1 Minute, 13 Second

Voormalig museumdirecteur Wim Pijbes debuteert vanavond, woensdag 22 maart, als televisiepresentator. Dan zendt de NTR op NPO 2 de eerste aflevering uit van de achtdelige serie Panorama Pijbes.

Wim Pijbes. Foto: NTR.

De kunsthistoricus, jarenlang directeur van het Rijksmuseum en kortstondig van Museum Voorlinden, bekijkt daarin het Nederlandse landschap door de ogen van kunstschilders. En hij voorziet de kijker van een andere blik op kunst.

In elke aflevering ontmoet hij kunstkenners, verzamelaars en hedendaagse kunstenaars op zoek naar de schoonheid van ons land. Hij zoekt schilderijen vanaf de middeleeuwen tot nu, waarop het Nederlands landschap de hoofdrol speelt. Van de bijbelse landschappen van Bruegel tot de geabstraheerde strandgezichten van Mondriaan en alles daar tussenin.

Zijn weg voert kriskras door Nederland: langs de duinen en verstilde heidevelden, via de dynamische haven tot het romantische bos. Waarbij verschillende vragen rijzen. Hoe zien kunstenaars ons land? Hoe hebben zij ons leren kijken naar het landschap? En wat is er overgebleven van dat landschap dat zo’n grote inspiratiebron vormde voor de schilders?

In de eerste aflevering, De Kust, zoekt Pijbes naar het geheim van het volmaakte zeegezicht. Wat bezielde Mesdag om dertig jaar lang hetzelfde stukje strand te gaan schilderen? Is het licht van Piet Mondriaan aan de Zeeuwse kust te vangen? En wat maakt die einder boven zee zo oneindig volgens fotograaf Bruno van den Elshout?

Panorama Pijbes, vanaf vanavond elke woensdag om 20.25 uur op NPO 2

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share