Geen categorie

Ontdekker van Carthago in tekeningen

0 0
Read Time:1 Minute, 26 Second

De Italiaans-Nederlandse kunstenares Elisa Pesapane toont in Rijksmuseum van Oudheden een serie van twaalf potloodtekeningen met Jean Emile Humbert (1771-1839) in de hoofdrol. Deze Nederlander ontdekte de antieke stad Carthago. Pesapane liet zich inspireren door Humberts notities, tekeningen en archeologische vondsten.

Elisa Pesapane, De vondst van de Punische grafstèles door Jean Emile Humbert.

Humbert woonde en werkte jarenlang in Tunesië. Hij reisde veel en verzamelde voorwerpen uit de oudheid. Zijn aandacht ging vooral uit naar de plaats waar in de oudheid de stad Carthago had gelegen. Samen met de Italiaanse graaf Camillo Borgia ondernam hij verschillende expedities. Ze maakten vele aantekeningen, plattegronden, tekeningen en aquarellen van de ruïnes en de oudheden die ze tegenkwamen. Met een romantisch gevoel voor dramatiek noemde Humbert zichzelf later ‘le solitaire des ruines’ (de eenzame in de ruïnes), doelend op zijn ontheemde leven tussen de oudheden.

Humbert gaf zijn verzameling voorwerpen aan Caspar Reuvens, de eerste directeur van het Rijksmuseum van Oudheden dat in 1818 was opgericht. Als ‘agent van het museum’ kocht hij later in opdracht van Reuvens nog meer Romeinse, Etruskische en Egyptische collecties. Ze vormden de basis van de collectie van het museum, dat later ook het uitgebreide archief met notities, kaarten en tekeningen van Humbert en Borgia in bezit kreeg. Het zijn deze tekeningen en notities waaruit Elisa Pesapane uitvoerig heeft geput voor het maken van haar serie potloodtekeningen.

Elisa Pesapane (1979) maakte deze serie tekeningen in opdracht van het Rijksmuseum van Oudheden. De opdracht was voor Pesapane een uitgelezen kans om haar liefde voor de oudheid, onderzoek en het portret te combineren.

Le solitaire des ruines, t/m 17 september in Rijksmuseum van Oudheden, Leiden

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share