Geen categorie

Evelyn Taocheng Wang wint ABN AMRO Kunstprijs

0 0
Read Time:1 Minute, 43 Second
Evelyn Taocheng Wang. Foto: Janiek Dam.

Evelyn Taocheng Wang heeft dit jaar de ABN AMRO Kunstprijs gewonnen. Dat heeft Hermitage Amsterdam bekendgemaakt. Komend voorjaar krijgt ze, als onderdeel van de prijs, tentoonstellingen in dat museum en in Circl.ART, de kunstprojectruimte van ABN AMRO op de Zuidas.

Volgens de jury maakt Wang mysterieus en verleidelijk werk, dat “op unieke wijze refereert aan vragen over gender, machtsstructuren, identiteit en de mate waarin die identiteit cultureel wordt bepaald”. Ze waardeert de manier waarop de kunstenaar het autobiografische op een associatieve manier verbindt met mythes, sprookjes, literatuur en (kunst)geschiedenis.

“Ze combineert een klassiek-traditionele Chinese stijl met een meer conceptuele benadering in tekeningen, video’s, performances en installaties”, aldus de jury. “Haar persoonlijke geschiedenis, zoals haar kennismaking en ervaringen met de westerse cultuur is voor haar werk een belangrijk vertrekpunt.”

“In haar tekeningen, die opvallen door een traditioneel Chinese compositie, verbeeldt ze ogenschijnlijk anekdotische scènes aan de hand van eigen ervaringen en andermans verhalen”, vervolgt de jury. “Wie langer kijkt, ontdekt vaak duistere, dubbelzinnige en complexe situaties, die Wang regelmatig voorziet van sterk poëtisch commentaar. Daardoor ontstaan gelaagde beelden, die verleiden en verwarren en de toeschouwer confronteren met zijn eigen ongemak en verlangens.”

Evelyn Taocheng Wang, Eight View of Oud-Charlois, No.2, 2019 © Evelyn Taocheng Wang 2019; courtesy the artist, Carlos/Ishikawa, London, and Galerie Fons Welters, Amsterdam.

De ABN AMRO Kunstprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een in Nederland werkende kunstenaar. De winnaar krijgt behalve twee tentoonstellingen ook een geldbedrag van 10.000 euro. Tevens koopt ABN Amro een werk van de winnaar voor haar kunstcollectie.

De in China geboren Evelyn Taocheng Wang (1981) woont en werkt in Rotterdam. Wang had solotentoonstellingen in onder andere het Frans Hals Museum. In 2016 nam ze deel aan aan Manifesta 11 in Zürich. Eerder dit jaar won ze al de Dolf Henkes Prijs en in 2016 kreeg ze de Dorothea von Stetten Prijs en de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share