Geen categorie

Drents Museum toont kostbare Russische eieren

0 0
Read Time:1 Minute, 9 Second

Het Drents Museum toont vanaf 23 november 130 Russische eieren. Deze versierde pronkjuwelen, gemaakt van kostbare materialen, staan symbool voor de pracht en praal van de Russische hofcultuur rond 1900.

Karl Fabergé, Mikhail Perkhin, Appelbloesem-ei, St. Petersburg 1901, goud, diamanten, nefriet (Russische jade), Collectie Liechtensteinisches LandesMuseum, Vaduz (voorheen Collectie Adulf Peter Goop).

 

In Rusland bestaat van oudsher de traditie om elkaar met Pasen een versierd ei cadeau te doen. Met het eerste paasei dat hofjuwelier Karl Fabergé (1846-1920) in 1885 voor de tsaar maakte, was een nieuwe trend geboren. De elite maakte er een sport van om deze eieren zo luxueus en extravagant mogelijk uit laten voeren.

Het topstuk van de tentoonstelling is het wereldberoemde Appelbloesem-ei van Fabergé uit 1901. Het juweel maakt deel uit van een serie Fabergé-eieren die scheepsmagnaat Aleksander Kelkh aan zijn echtgenote Varvara schonk. In dit paasei van Russische jade, goud, email en diamanten is de invloed van de Japanse kunst en art nouveau zichtbaar.

Alle eieren – van Fabergé, maar ook van andere makers – zijn afkomstig uit het Liechtensteinisches LandesMuseum in Liechtenstein, dat een van de grootste verzamelingen Russische eieren ter wereld bezit. Nog nooit eerder is de verzameling buiten Liechtenstein gepresenteerd.

Kostbare eieren uit het Tsarenrijk – Geloof, Hoop en Liefde, 23 november 2014 t/m 1 maart 2015 in het Drents Museum, Assen

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share