Geen categorie

Pretpark voor kunstminnaars

0 0
Read Time:1 Minute, 46 Second

Over de grens

Humlebæk, een klein Deens dorp aan de oever van de Sont, of Øresund in het Deens. Het is niet heel toeristisch en op een rondreis door Denemarken loopt het daardoor kans overgeslagen te worden. Dat zou echter jammer zijn, want in de idyllische kustplaats gaat een culturele schat schuil: het Louisianamuseum.

Door: Evert-Jan Pol

Ogen, van Louise Bourgeois (1911- 2010). Foto: Evert-Jan Pol.

Het eerste wat je ziet bij het verlaten van het treinstation is een grote pijl die de weg wijst in de richting van dé publiekstrekker van het dorp. In 1958 opende het museum de deuren als tempel voor moderne Deense kunst, maar inmiddels omvat de collectie ook werk van andere Europese en ook Amerikaanse kunstenaars.

Verschillende smalle trappen voeren naar het lommerrijke deel van het park. Foto: Evert-Jan Pol.

Asger Jorn, de Co in CoBrA (Copenhagen, Brussels, Amsterdam), heeft een eigen zaal in het museum, maar ook Andy Warhol is ruim vertegenwoordigd. Een wandeling door de museumzalen is een reis door ruim zestig jaar kunstgeschiedenis, waarop de kunsttoerist kunstenaars als Picasso, Giacometti, Robert Rauschenberg, Francis Bacon en Miró ontmoet.

César Baldaccini (1921-1998), Le Pouce. Foto: Evert-Jan Pol.

Van laatstgenoemde zijn behalve schilderijen op zaal ook sculpturen in het fraaie beeldenpark te bewonderen. Het park, met uitzicht op de Sont, omringt het museumgebouw en is op verschillende punten te betreden. Opvallend is de beeldenset van Louise Bourgeois, die doet denken aan twee borsten. “Nee, dat zijn ogen”, meldt een Duitse bezoeker zijn vrouw, die dat waarschijnlijk ook dacht.

Het park heeft twee niveaus; verschillende smalle trappen voeren naar een lommerrijk gebied waar ook de nodige opvallende sculpturen zijn te ontdekken. In dit deel van het park hebben sommige kunstenaars gebruikgemaakt van het aanwezige materiaal – bomen dus. Het moge duidelijk zijn: het Louisiana is een pretpark voor kunstliefhebbers.

Louisianamuseum, Humlebæk, Seeland, Denemarken

In Over de grens besteden we, in onregelmatige frequentie, aandacht aan interessante musea in het buitenland.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share