Geen categorie

Publiek betaalt restauratie Napoleon

0 0
Read Time:1 Minute, 30 Second

De publieksinzamelingsactie van het Amsterdam Museum ten behoeve van de restauratie van het schilderij De Intocht van Napoleon te Amsterdam van Matthieu van Bree uit 1813 is geslaagd. Het museum hoopte op een bedrag van 30.000 euro, maar in totaal is er 51.349 euro bijeengebracht. Dat maakte het museum vandaag bekend.

Matthieu van Bree, De Intocht van Napoleon te Amsterdam, 1813. Collectie Amsterdam Museum.

Het werk De intocht van Napoleon te Amsterdam is een herinnering aan 9 oktober 1811. De Amsterdamse burgemeesters heetten op die dag keizer Napoleon welkom bij de stadsgrens. Burgemeester Willem Jozef van Brienen overhandigde hem de zilveren stadssleutels. De overhandiging van de sleutels symboliseerden het respect van de stad voor de hoge gast, maar was ook een teken van onderwerping. De Antwerpse schilder Matthieu van Bree legde dit bezoek vast. Op de verjaardag van Napoleon, 15 augustus 1813, werd het schilderij onthuld in de audiëntiezaal van het stadhuis, het huidige hotel The Grand.

Vervolgens zat men met het enorme doek behoorlijk in de maag. Het bleef op zijn plek in het stadhuis totdat het verhuisde naar het in 1885 geopende Rijksmuseum. Daar hing het tot 1891, waarna het werd opgerold. In de volgende eeuw bleef het schilderij op de rol, met uitzondering van een relatief korte periode in het Stedelijk Museum en bij een enkele herdenkingstentoonstelling.

De totale kosten voor restauratie bedragen 46.200 euro.  Dit bedrag is hoger dan de vooraf geschatte 30.000 omdat inmiddels de vernislaag en daarmee de overschilderingen zijn verwijderd. De zichtbaar geworden beschadigingen zijn iets ernstiger dan verwacht. De restauratie die in de Schuttersgalerij plaatsvindt en voor publiek te volgen is, begint begin volgend jaar en zal enkele maanden duren. Na restauratie blijft het schilderij in de Schuttersgalerij.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share