Geen categorie

Frans Hals Museum koopt zeldzaam stilleven

0 0
Read Time:59 Second

Het Frans Hals Museum heeft een zeldzaam stilleven van Floris Gerritsz. van Schooten gekocht. Volgens het museum is het één van de allerbeste werken van de Haarlemse schilder (1585/88-1656).

Floris Gerritsz. van Schooten (1585/88-1656), Stilleven met haringen, oesters en rookgerei, ca. 1625. Collectie Frans Hals Museum, Haarlem.

Het Stilleven met haringen, oesters en rookgerei dateert uit ongeveer 1625 en verkeert in uitzonderlijk goede staat, aldus het Haarlemse museum. Het toont een veelvoud aan verleidelijke luxeobjecten als witbrood en wijn en glanzend verse oesters. De pijp rechts staat klaar om te worden aangestoken. Links ervan staat een chique tabaksdoosje, rechts een schaal met kooltjes en uiterst links liggen de aansteekstokjes. Op de haring na waren al deze zaken voorbehouden aan de welgestelden uit de zeventiende eeuw.

Het schilderij hing van 1953 tot 2003 al in het Frans Hals Museum als bruikleen van het Instituut Collectie Nederland. In 2003 werd het via de restitutiecommissie teruggegeven aan de rechtmatige eigenaren. Het Frans Hals Museum  heeft het nu weer aan de collectie kunnen toevoegen dankzij steun van de Vereniging Rembrandt  en het fonds J-P. de Man.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share