Geen categorie

Kinderbiënnale, ook leuk voor grote kinderen

0 0
Read Time:2 Minute, 16 Second

Recensie

De tentoonstelling Kinderbiënnale in het Groninger Museum is mede samengesteld door kinderen. De getoonde kunstwerken zijn echter zeer zeker niet kinderachtig. Ik als volwassene (vooruit, stiekem ook een groot kind) vermaakte me er uitstekend.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

Andreas Schlegel & Hazel Lim-Schlegel, The Oort Cloud and The Blue Mountain (detail).

De Kinderbiënnale is een grote tweejaarlijkse kunsttentoonstelling door kinderen voor iedereen. Het Groninger Museum betrok kinderen actief bij alles wat bij een museale tentoonstelling komt kijken. Zo mochten ze de kunstenaars bezoeken in hun atelier en meeschrijven aan de tentoonstellingsteksten. De Kinderbiënnale is oorspronkelijk ontwikkeld door de National Gallery in Singapore. De editie in Groningen is de eerste in een Nederlands Museum.

Eigenlijk bezocht ik het Groninger Museum voor de expositie over Alida Pott (daarover meer in een later artikel). Ook ik dacht dat de Kinderbiënnale niet voor mij was bedoeld. Ik kon er niet verder naast zitten, want wat is dit een leuke tentoonstelling!

Bert Schoenen, Bibber (detail).

Bibber van Bert Schoenen is de eerste installatie die ik tegenkom. Het is een soort een bamboebos opgebouwd uit vele honderden bamboestokken. Ik zie een zijpaadje en besluit er, gebukt, doorheen te lopen. Al snel slaat de schrik mij om de oren als ik oorverdovend gekletter van bamboe hoor. ‘O nee toch? Ik heb toch niets omgegooid?’, is mijn eerste gedachte. Mijn opluchting is groot als blijkt dat alles nog overeind staat. Het lawaai komt uit speakers en hoort bij het kunstwerk.

Eko Nugroho, Memories of Fireflies (detail).
Werc Collective, AR Graffiti (detail).

Het bamboebos is de poort naar de andere zalen, waar steeds werk van één kunstenaar te zien is. De verdere route door de vrolijke kindvriendelijke kunstwereld voert via een reusachtig luchtkasteel langs futuristisch ogende voertuigen, reusachtige lampionnen, mysterieuze touwwezens en enkele interactieve videowerken. Daarvan spreekt Kloon, van Nou&Herkauw, veel jonge bezoekers duidelijk aan. Ze springen, dansen of poseren voor de camera en worden zo onderdeel van het kunstwerk. AR Graffiti van Werc Collective maakt van de kinderen eveneens deelnemers. Als ze de muur aanraken, verandert de afbeelding.

De verschillende installaties laten kinderen zien dat kunst niet statisch en saai hoeft te zijn, maar dat die juist heel dynamische vormen kan aannemen. En ook ik werd af en toe heel prettig verrast door de uiteenlopende kunstwerken die samen de eerste editie van de Kinderbiënnale tot een waar feest maken. Hopelijk blijft het niet bij deze ene keer.

Kinderbiënnale, t/m 9 januari 2022 in het Groninger Museum

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share