Geen categorie

Emilie Gordenker nieuwe directeur Van Gogh Museum

0 0
Read Time:1 Minute, 34 Second

Emilie Gordenker is benoemd tot algemeen directeur van het Van Gogh Museum. Dat maakte het museum vandaag bekend. Per 1 februari volgt ze Axel Rüger op, die eerder dit jaar aan de slag ging als secretary and CEO bij de Royal Academy of Arts in Londen.

Emilie Gordenker. Foto: Frank van der Burg.

De Amerikaans-Nederlandse Emilie Gordenker (1965) is sinds 2008 directeur van het Mauritshuis in Den Haag. Onder haar leiding vond tussen 2012 en 2014 een grote verbouwing van het museum plaats. Daarbij werd de totale oppervlakte werd verdubbeld en verhuisde de hoofdingang naar het voorplein.

In de bijna twaalf jaar dat Gordenker directeur was van het Mauritshuis, verwierf zij voor het museum vijftien schilderijen, waaronder een belangrijk bloemstilleven van Roelant Savery, een historiestuk van de leraar van Rembrandt Pieter Lastman en een zeer zeldzaam genrestuk van Willem Buytewech. Zij initieerde ook digitale projecten als Meet Vermeer, in samenwerking met Google Arts & Culture. Haar laatste tentoonstelling in het Mauritshuis opende op 15 oktober: Nicolaes Maes. Rembrandts veelzijdige leerling.

Onder Gordenkers directeurschap programmeert het Van Gogh Museum volgend jaar verschillende tijdelijke tentoonstelling. Zoals In the Picture, over de rijkdom aan zelfportretten en portretten die kunstenaars van elkaar maakten in de tweede helft van de 19de eeuw en de vroege 20ste eeuw. Ook komt er een expositie over Vincent van Goghs brieven.

Als directeur krijgt Gordenker ook de leiding over De Mesdag Collectie, dat sinds 1990 in beheer is van het Van Gogh Museum. In het Haagse museum is volgend jaar onder meer de tentoonstelling Mancini. Eigenzinnig & extravagant te zien.

Het in 1973 geopende Van Gogh Museum beheert ’s werelds grootste Vincent van Gogh-collectie. Die bestaat uit ruim tweehonderd schilderijen, vijfhonderd tekeningen en de meeste brieven van de kunstenaar. Het museum verwelkomt jaarlijks ruim 2,2 miljoen bezoekers van 199 verschillende nationaliteiten.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share