Geen categorie

Groninger Museum krijgt grote collectie Chinees porselein

0 0
Read Time:1 Minute, 21 Second

Dekseldoos, China, ca. 1700, Groninger Museum, Bruikleen Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed Voormalige collectie Niemeijer.

Het Groninger Museum heeft van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed een grote collectie Chinees porselein in bruikleen gekregen. De verzameling werd in de periode 1925-1940 bijeengebracht door H.H. Niemeijer (1882-1968).

De verzamelaar was een notabel in de stad Groningen en 32 jaar lang penningmeester van het bestuur van het Groninger Museum van Oudheden. Hij werd bij de opbouw van zijn verzameling geadviseerd door Minke de Visser, conservator bij het Groninger Museum. De collectie bestaat uit 93 stuks Chinees porselein uit de zestiende tot de negentiende eeuw en drie stukken Japans porselein uit de achttiende tot twintigste eeuw.

In de collectie bevinden zich veel stukken die speciaal voor het Westen zijn gemaakt, zoals kraak- en overgangsporselein, famille verte, famille rose en ander polychroom exportporselein uit de achttiende eeuw. Maar ook stukken voor de zuid-oost Aziatische- en Indonesische markt en de binnenlandse markt.

Niemeijer heeft indertijd een inventaris gemaakt van zijn collectie en op losse kaarten relevante gegevens aangetekend zoals datum en bron van verwerving, prijs, conditie en andere bijzonderheden. Ook maakte hij in een apart schrift aantekeningen over de verworven stukken. Deze bronnen behoren eveneens tot de collectie.

Het meest in het oog springend is volgens het Groninger Museum de grote groep famille verte die ruim de helft van de collectie uitmaakt en met vele verschillende vormen en versieringen vertegenwoordigd is. Verschillende stukken zijn tot en met 20 mei 2012 te zien in de tentoonstelling Famille Verte. Groen geëmailleerd Chinees porselein.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share