Geen categorie

Gemeentemuseum koopt verdwenen Matthijs Maris

0 0
Read Time:1 Minute, 4 Second

Gemeentemuseum Den Haag heeft op de TEFAF in Maastricht een schilderij van Matthijs Maris (1839-1917) gekocht. Gezicht op Lausanne was bij experts bekend, maar niemand had het sinds 1915 gezien. Benno Tempel, directeur van het Haagse museum was dan ook verrast toen hij het op de kunst- en antiekbeurs in Maastricht aantrof.

Matthijs Maris (1839-1917), Gezicht op Lausanne, ca. 1870, olieverf op paneel, Gemeentemuseum Den Haag.

Het paneel uit circa 1870 werd aangeboden door Douwes Fine Art uit Amsterdam. Die vond het in een particuliere collectie waar het zich al ruim tachtig jaar bevond. “Niemand wist dat het schilderij op de TEFAF was”, vertelt Tempel. “De handelaar had dat goed geheim gehouden.”

Het museum wilde het graag hebben, omdat het een dergelijk vroeg werk van Maris nog niet in de collectie had. “Bovendien heeft het schilderij een heel mysterieuze sfeer en is het zo grafisch dat het bijna op een ets lijkt. Dat zie je verder niet in zijn oeuvre.”

Tempel hoopt dat het werk eind maart of begin april naar het Gemeentemuseum  wordt overgebracht. “En dan krijgt het direct een plek in de permanente opstelling, in de HaagseSchool-zaal.” De directeur wil niet vertellen wat het museum voor het schilderij heeft betaald.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share