Geen categorie

Schoenen in de uitverkoop

0 0
Read Time:2 Minute, 0 Second

Recensie

Deze recensie werd geschreven door een man, die zeven paar schoenen bezit. Inclusief aftandse exemplaren. De laatste keer dat hij een nieuw paar kocht, ligt niet meer vers in het geheugen. Wellicht is dat de reden dat hij in Kunsthal Rotterdam niet heel warm werd van de tentoonstelling S.H.O.E.S.

Overzicht. Foto: Evert-Jan Pol.

S.H.O.E.S. is de heropeningstentoonstelling van de gerenoveerde Kunsthal. Ze werd gemaakt in samenwerking met Modemuseum Hasselt én het publiek. Bijna 5000 mensen stemden vorig jaar op drie verschillende exposities, waarbij een schoenententoonstelling de meeste stemmen kreeg. Uiteindelijk dachten 1500 deelnemers mee over de expositie. Vormgever Lien Wauter ging vervolgens met de ideeën aan de slag.

Of het aan de ideeën van het publiek, ligt, is onduidelijk, maar de tentoonstelling is weinig inspirerend. Enkele bijzondere, en zeker fraaie schoenen worden mooi uitgelicht in vitrines. De glazen muiltjes van Salvatore Ferragamo lijken rechtstreeks uit een beroemd sprookje te komen. Enigszins humoristisch zijn de klompen met hoge hakken van Viktor & Rolf. Juist weer artistiek is de schoen in de vorm van een vis van André Perugia. Een van de opmerkelijkste objecten is het goudkleurig exemplaar Shoe 3: Gold Digger van Sebastian Errazuriz. De hak heeft de vorm van een man die de rest van de schoen op zijn rug draagt.

Klompen van Viktor & rolf, 2007, Collectie NLSM Waalwijk. Foto: Evert-Jan Pol.

Als alle schoenen op een dergelijke smaakvolle manier aan het publiek zouden zijn gepresenteerd, had S.H.O.E.S. heel mooi kunnen worden. Een aanzienlijk deel staat echter op overvolle plateaus, alsof ze in de uitverkoop zijn en je kunt grabbelen voor 5 euro. De schoenen lijken er willekeurig neergezet.

André Perugia, Hommage à Georges Braque, ca. 1955, Musée privé Charles Jourdan, Romans. Foto: Evert-Jan Pol.

Ruimtegebrek zou daar een reden voor kunnen zijn. Er zijn in totaal meer dan 450 schoenen te zien en het is lastig om die allemaal overzichtelijk in vitrines te tonen. Misschien was het een idee geweest om alleen de 100 bijzonderste exemplaren op te nemen en die per schoen de nodige aandacht te geven.

S.H.O.E.S. – Over hoge hakken en echte liefde, t/m 11 mei in Kunsthal Rotterdam

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share