Geen categorie

Tekeningen Boijmans te zien in Parijs

0 0
Read Time:2 Minute, 12 Second

Nieuws / Expositie

Het Franse publiek kan vanaf komende zaterdag kennismaken met de verzameling oude tekeningen van Museum Boijmans Van Beuningen. Fondation Custodia in Parijs toont dan op twee exposities een selectie uit die collectie, met werken uit de vijftiende en zestiende eeuw.

Jheronimus Bosch, Het uilennest, ca. 1505-15 Pen in bruin, Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam (Collectie Franz Koenigs).

De eerste tentoonstelling heet Van Bosch tot Bloemaert: Nederlandse vijftiende- en zestiende-eeuwse tekeningen uit Museum Boijmans Van Beuningen. Een van de 142 getoonde tekeningen is Het Uilennest van Jheronimus Bosch. Het grafisch oeuvre van Bosch is zeer klein en deze tekening is daardoor bijzonder.

Een werk dat later aan de expositie wordt toegevoegd is een tekening van Jan van Eyck of navolger. Museum Boijmans Van Beuningen kocht dat onlangs aan. De zeldzame tekening met daarop de kruisiging van Christus is eerst nog te zien in Rotterdam.

Ook erg zeldzaam is het Portret van een jonge vrouw, getekend door Petrus Christus, navolger van Jan van Eyck. Verder is er werk te zien van onder anderen Pieter Bruegel, Hendrick Goltzius en Abraham Bloemaert.

De benedenverdieping biedt plaats aan de tentoonstelling Dialogen: Tekeningen van de Fondation Custodia en Museum Boijmans Van Beuningen. Daar worden tekeningen van de Fondation Custodia (collectie Frits Lugt) gekoppeld aan belangrijke bladen uit het prentenkabinet van Boijmans. De bezoeker ziet tekeningen van één meester bij elkaar, stilistisch verwante bladen of tekeningen die op grond van hun motief een spannende confrontatie opleveren.

Petrus Christus, Portret van een jonge vrouw, ca. 1450 Zilverstift op grijs geprepareerd papier, Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam (Legaat F.J.O. Boijmans 1847).

Voorbeelden zijn twee gezichten op een binnenplaats van Giovanni Battista Tiepolo. De waterput op de Rotterdamse tekening is een close-up van de constructie die zichtbaar is achter de poort op het werk van Fondation Custodia. Het zou heel goed kunnen dat beide bladen tijdens eenzelfde sessie en op dezelfde plek tot stand zijn gekomen.

De twee exposities vinden plaats in Hôtel Lévis-Mirepoix, dat tot voor kort werd gebruikt door het inmiddels gesloten Institut Néerlandais. Het gebouw is eigendom van Fondation Custodia en directeur Ger Luijten heeft besloten dat het pand zijn culturele functie behoudt. Er zullen vaker tentoonstellingen te zien zijn.

Van Bosch tot Bloemaert: Nederlandse vijftiende- en zestiende-eeuwse tekeningen uit Museum Boijmans Van Beuningen

Dialogen: Tekeningen uit de Fondation Custodia en Museum Boijmans Van Beuningen, beide te zien van  22 maart t/m 22 juni in Fondation Custodia, Hôtel Lévis-Mirepoix, 121 Rue de Lille, Parijs

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share