Geen categorie

Design Museum Den Bosch krijgt 2 particuliere collecties

0 0
Read Time:2 Minute, 26 Second

Design Museum Den Bosch kreeg recent – toen het nog Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch heette – twee omvangrijke particuliere collecties. Beide verzamelingen staan centraal in de expositie Show yourself, die op 16 juni opent.

Piet Stockmans, afgietsel gezicht Benno Premsela, 1995, collectie Benno Premsela, Design Museum Den Bosch, schenking Els en Caspar Broeksma.

Vorig jaar ontving het museum de collectie keramiek van vormgever en binnenhuisarchitect Benno Premsela (1920-1997). Deze omvat 262 vazen, schalen en kommen, waaronder belangrijk werk van Geert Lap en Jan van der Vaart.

De tweede schenking bestaat uit ruim 250 sieraden van voormalig directeur Yvònne Joris (1950-2013). Beide schenkingen, met werk van ongeveer 150 vormgevers, keramisten en sieradenmakers, vormen volgens het museum een belangrijke aanvulling op de collectie.

De 262 keramische objecten uit de nalatenschap van Benno Premsela werden geschonken door Els en Caspar Broeksma, de erven van Premsela’s partner Friso Broeksma. Premsela was als vormgever en binnenhuisarchitect een hartstochtelijk pleitbezorger van ‘goed wonen’ en een centrale figuur in de naoorlogse Nederlandse kunstwereld. Daarnaast was hij als voorzitter van het COC ook een bekende voorvechter van homo-emancipatie.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Geert Lap, vazen en schalen, 1984 – 1988, collectie Benno Premsela, Design Museum Den Bosch, schenking Els en Caspar Broeksma.
Georg Dobler, The Red Hole, broche, 1992, collectie Yvònne Joris, Design Museum Den Bosch.

Zijn collecties beeldende en toegepaste kunst waren onderdeel van de consequente wijze waarop hij zijn moderne, geëmancipeerde levensstijl uitdroeg. Een belangrijke boodschap hierbij was zijn pleidooi voor de opheffing van de scheiding tussen vrije en gebonden kunsten. Dit blijkt in Premsela’s verzameling keramiek onder meer uit het feit dat hij zich nadrukkelijk op de moderne (container)vorm toelegde. Ingetogen van kleur en vorm verzamelde (en ontwierp) Premsela vooral producten met een wat ingehouden karakter. Hij meende dat er al genoeg ‘lawaai’ in de wereld was.

Daniel Kruger, broche, 1993, collectie Yvònne Joris, Design Museum Den Bosch.

Als directeur van Museum Het Kruithuis en het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch (1987-2009), was Yvònne Joris even eigenzinnig als het accent grave op haar voornaam doet vermoeden. Met haar eigenzinnigheid en verzameldrift wist ze het relatief kleine museum te verrijken met een uitzonderlijke collectie kunstenaarskeramiek en auteurssieraden van internationale allure. Vanaf het begin van haar directeurschap zette zij de toegepaste kunsten centraal naast een tentoonstellingsbeleid waarin vernieuwende vormgeving een rode draad vormde.

Yvònne Joris droeg haar persoonlijke overtuiging ook zichtbaar uit. Elegant, extravagant met hoeden en sieraden getooid, stond ze letterlijk voor datgene waarin ze geloofde. Haar eigen sieradencollectie weerspiegelt dit beeld; naast werk van toonaangevende, internationale makers is bijvoorbeeld ook costume jewellery ruim vertegenwoordigd.

Show yourself – collecties van Benno Premsela en Yvònne Joris, vanaf 16 juni in Design Museum Den Bosch

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share