Geen categorie

Final Portrait, smaakvol portret van Alberto Giacometti

0 0
Read Time:2 Minute, 6 Second

Recensie

Achttien dagen, zo lang zat de Amerikaanse schrijver en kunstcriticus James Lord in 1964 model voor zijn vriend, de Zwitserse kunstenaar Alberto Giacometti. Iets langer dan de beloofde twee uren. In 2015 bracht het resultaat bij veilinghuis Christie’s New York maar liefst 20,8 miljoen dollar op. Lord beschreef zijn ervaringen in het boek A Giacometti Portrait, dat nu verfilmd is als Final Portrait.

Tekst: Evert-Jan Pol

Still uit Final Portrait, met James Lord (Armie Hammer, links) en Alberto Giacometti (Geoffrey Rush).

Final Portrait wijkt af van andere films over kunstenaars. Het verhaal is geen biografische verkenning van Giacometti’s leven, maar spitst zich puur toe op het ontstaan van dit ene schilderij. In tegenstelling tot het poseren van Lord is de film daardoor geen lange zit: in amper anderhalf uur schetst ze een beeld van het schilderproces van de beroemde en succesvolle kunstenaar.

Dat proces lijkt symbool te staan voor Giacometti’s karakter: moeilijk. De chaotische kunstenaar jaagt mensen tegen zich in het harnas, heeft onder toeziend oog van zijn vrouw een relatie met een prostitué en vernietigt zijn eigen werk. Hij maakt het zichzelf allesbehalve makkelijk. Of zoals zijn broer Diego zegt: “Mijn broer is alleen gelukkig als hij wanhopig is en zich niet op zijn gemak voelt, in elk aspect van zijn leven.” Hij moet dan wel heel gelukkig zijn, denkt Lord.

Stanley Tucci schreef en regisseerde het uiterst smaakvolle portret van een schilder die bezig is met zijn – zoals later zou blijken – laatste meesterwerk. Alberto Giacometti overleed begin 1966, op 64-jarige leeftijd. Final Portrait is vaak grappig, soms ontroerend en tot de laatste minuut boeiend. Mede dankzij het uitmuntende acteerwerk van Geoffrey Rush, die uiterlijk ook nog eens op de kunstenaar lijkt. Hij maakt van Giacometti een kunstenaar die misschien vaak onuitstaanbaar is, maar van wie je toch gaat houden. Vrolijke Franse chansons en mooie beelden van Parijs in de jaren 60 zorgen daarnaast voor de juiste sfeer.

Final Portrait, vanaf vandaag te zien in de bioscopen

Waardering: @@@@@@@@@@


Win kaarten!

De Digitale Kunstkrant mag 5 keer 2 kaarten weggeven voor Final Portrait. Wil je kans maken op 2 kaarten?

Geef dan antwoord op de volgende vraag:

Acteur Geoffrey Rush won een Oscar voor zijn rol van een ander creatief genie. Welke rol en in welke film?

Je kunt je antwoord uiterlijk donderdag 14 december sturen naar info@digitalekunstkrant.nl.

Onder de inzenders van het juiste antwoord verloten we 5 keer 2 kaarten.


 

Share
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share