Geen categorie

Tien jaar Rijksmuseum Schiphol

0 0
Read Time:1 Minute, 9 Second

Jan Toorop, De schelpenvisser, 1904. Collectie Rijksmuseum Amsterdam.

Rijksmuseum Schiphol bestaat komende zondag tien jaar. Het werd op 9 december 2002 geopend als eerste ‘s werelds eerste kunstmuseum op een vliegveld. Het is toegankelijk voor passagiers die de paspoortcontrole al achter zich hebben gelaten.

Sinds de opening bezochten 150.000 tot 200.000 mensen jaarlijks de twee tot drie wisselende tentoonstellingen. Alle getoonde werken komen uit de collectie van het Rijksmuseum. Het museum noemt de dependance een geweldige kans zijn collectie onder de aandacht te brengen van een groot internationaal publiek. “Ook de miljoenen passagiers die Nederland niet ingaan omdat ze alleen overstappen op Schiphol kunnen zo op een laagdrempelige manier kennis maken met de Nederlandse cultuur.”

De tiende verjaardag wordt gevierd met de tentoonstelling Typically Dutch. De bezoeker ziet schilderijen met typisch Nederlandse thema’s: het waterrijke vlakke landschap, de steden, de vorsten, de burgers en hun gezinnen. Uitgebeeld door kunstenaars als Frans Hals, Johan Barthold Jongkind, Jan Toorop en Karel Appel. Samen geven de werken een voorproefje van het nieuwe Rijksmuseum dat in april 2013 heropent.

Typically Dutch, t/m 1 mei 2013 in Rijksmuseum Schiphol, in het gebied achter de paspoortcontrole tussen de E- en F-Pier. Het is op vertoon van een boarding pass elke dag gratis toegankelijk van 07.00 tot 20.00 uur.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share