Geen categorie

Willem van Oranje als gezinsman

0 0
Read Time:1 Minute, 13 Second

Wandtapijt. Foto: Zeeuws Museum.

Al tijdens zijn leven kreeg Willem van Oranje (1533-1584) de titel Vader des Vaderlands. De staatsman was ook in het dagelijkse leven vader en daar gaat het Zeeuws Museum in een tentoonstelling nader op in.

Als echtgenoot en vader van een schare meisjes en jongens, kende Willem van Oranje goed de verantwoordelijkheden en geneugten van het gezinsleven. Tijdens de woelige jaren van de Nederlandse Opstand verbleef hij regelmatig in Zeeland. Samen met zijn vrouw Charlotte de Bourbon en hun kroost woonde hij tijdelijk in een pand aan de Lange Delft in Middelburg. Na Willems dood betrokken zijn weduwe Louise de Coligny en een aantal van Willems kinderen vertrekken van de Abdij, die tegenwoordig ruimte biedt aan het Zeeuws Museum.

Het leven van de prins en zijn gezin wordt in een veertigtal werken uitgebeeld. Een reeks wandtapijten over de strijd van de Zeeuwen tegen de Spaanse troepen tijdens de Tachtigjarige Oorlog, snedige politieke prenten, vorstelijke portretten en geuzenpenningen verhalen over de politieke rol van de prins van Oranje in de Nederlandse onafhankelijkheidsstrijd tegen de Spaanse koning Filips II. Een portretprent van Charlotte de Bourbon, een kinderportretje van Louise Juliana van Nassau door de Zeeuwse schilder Daniël van den Queborne en een tafelmes belichten het meer persoonlijk leven van Willem de Zwijger.

Willem van Oranje: Heerser en huisvader, t/m 27 mei in het Zeeuws Museum, Middelburg (ook op open Koninginnedag)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share