Geen categorie

Het Wrakkenmuseum, een schip vol mooie vondsten

0 0
Read Time:1 Minute, 49 Second

Recensie

Je kunt het zo gek niet bedenken of er is in Nederland wel een museum aan gewijd. Over scheepswrakken bijvoorbeeld of eigenlijk de spullen in die wrakken. Het Wrakkenmuseum in Formerum op Terschelling is tot aan de nok toe gevuld met vondsten uit vergane schepen.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

 

De boerderij uit 1906 waarin het museum is gevestigd is een zeer passend onderkomen. Die werd namelijk deels gebouwd van de restanten van de Noorse driemaster Cyprian, die een jaar eerder bij Terschelling verging. Sinds 1968 is het een eetcafé, dat later werd uitgebreid met het museum.

Het is een initiatief van Hille van Dieren, een wrakduiker die al sinds 1975 voorwerpen uit oude scheepswrakken verzamelt. Hij doorzocht niet alleen wrakken van historische schepen, maar ook die van jongere onfortuinlijke vaartuigen. De in het museum getoonde collectie is dan ook enorm divers: van antieke glazen en bestek tot veelkleurige My Little Pony’s.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

De meeste voorwerpen staan en liggen in vitrines voorzien van scheepsramen, waardoor je het gevoel krijgt door een verlaten schip te lopen. Een schip waar een deel van de maritieme geschiedenis tot leven komt. Voor en achter de ramen zijn talloze voorwerpen uitgestald uit bijna vier eeuwen zeevaarthistorie. Het oudste object komt uit ongeveer 1650 en het jongste is bij wijze van spreken gisteren overboord geslagen.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

 

Het museum oogt rommelig, maar dat past uitstekend bij het onderwerp. In een scheepswrak is alles immers ook niet netjes opgeruimd. En doordat in elk hoekje wel iets te zien is, is het museum een heel levendige plek.

Het Wrakkenmuseum neemt zichzelf niet al te serieus. Dat is al voor de ingang duidelijk, waar een bord staat met de toegangsprijzen, die bepaald worden aan de hand van de lengte van de bezoeker. Slechts dertien centimeter scheiden mij van gratis toegang; ik ben korter dan 2 meter. Ludieke teksten bij voorwerpen en een afbeelding van eenogige minion bij een oude duikershelm zijn andere signalen die aangeven dat dit geen ‘gewoon’ museum is, maar één met een enorm vrolijk karakter. Het Wrakkenmuseum is een verrassend leuk!

Wrakkenmuseum, Formerum Zuid 13, Formerum, Terschelling

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share