Geen categorie

Grote expositie Paul Citroen in Duits museum

0 0
Read Time:1 Minute, 39 Second
Paul Citroen, Heinz Aron, 1922, collectie provincie Overijssel.

In het Panorama Museum in het Duitse Bad Frankenhausen is momenteel een grote tentoonstelling te zien over de in Duitsland geboren Nederlandse kunstenaar Paul Citroen. Museum de Fundatie leende hiervoor maar liefst 84 werken uit, uit de collectie van de provincie Overijssel.

Paul Citroen (1896-1983) was een zoon van Nederlandse ouders die naar Berlijn waren verhuisd. Ook was hij een achterneef van André Citroën, de oprichter van het gelijknamige automerk.

Citroen volgde van 1922 tot 1924 een opleiding het Bauhaus in Weimar. Drie jaar later verhuisde hij naar Nederland, het land van zijn ouders. Daar bleef hij de rest van zijn leven wonen. In 1933 richtte hij in Amsterdam hij samen met Charles Roelofsz de Nieuwe Kunstschool op, naar voorbeeld van het Bauhaus. Wegens gebrek aan financiën sloot deze echter alweer al in 1937.

Zijn oeuvre bestaat onder meer uit schilderijen, foto’s en postzegelontwerpen. Een van zijn bekendere werken is Metropolis uit 1923, een fotomontage van een grote stad. Het inspireerde de Duitse regisseur Fritz Lang bij het maken van zijn gelijknamige filmklassieker uit 1927.

Hoewel Citroen zich waagde aan verschillende genres, maakte hij vooral portretten. Toen hij overleed in 1983 liet hij niet minder dan 7000 portretten na. Dit waren schilderijen, tekeningen en foto’s met afbeeldingen van goede vrienden, familie en prominente kunstenaars, schrijvers en acteurs. Hij experimenteerde met verschillende stijlen, zowel expressionisme als dada, abstractie en magisch realisme.

Paul Citroen, Abstract composition, 1936, collectie provincie Overijssel.

Het Panorama Museum maakte de tentoonstelling in samenwerking met Museum de Fundatie. Alle getoonde werken komen uit de collectie van de provincie Overijssel, die beheerd wordt door Museum de Fundatie. Aanleiding voor de expositie is het jubileum van de kunstopleiding Bauhaus. Die startte in 1919.

Paul Citroen – Der Mensch vor der Kunst, t/m 10 februari 2019 in het Panorama Museum, Bad Frankenhausen, Duitsland

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
100 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share