Geen categorie

Musea Brugge en Museumvrienden kopen Kinsoen

0 0
Read Time:1 Minute, 8 Second

Nieuws

Musea Brugge en de Vrienden van Musea Brugge hebben samen een schilderij van de Brugse schilder Kinsoen gekocht. Het werk krijgt een in de permanente opstelling van het Groeningemuseum.

Foto: Musea Brugge.

Het groepsportret toont een niet-geïdentificeerde Franse familie uit het begin van de negentiende eeuw. “Het geeft ons een inkijk in de geraffineerde luxe en verfijning van de kledij die stilaan de sobere outfit uit de revolutie vervangt”, aldus adjunct-conservator Laurence Van Kerkhoven van het Groeningemuseum. “Kant, gouddraad, fluweel en pels worden bijna tactiel weergegeven. Ook in het uitwerken van details toont de schilder zich een meester. De kasjmieren sjaal die van de sofa naar beneden hangt is een typisch accessoire dat erg in de mode was begin 1800.”

De voorstelling van deze elegante Parisienne met haar twee kinderen behoort volgens Van Kerkhoven tot het betere werk van Kinsoen en illustreert waarom hij zoveel succes kende in die milieus. Vermoedelijk is dit het portret dat vertoond werd op het Salon van Parijs in 1804 en beschreven in de ‘livret’ als Une dame assise avec ses deux enfans. Wat opvalt is dat de twee kinderen resoluut de toeschouwer aankijken, terwijl hun moeder ietwat treurig wegkijkt. Van Kerkhoven: “Is ze dan al gestorven en is dit schilderij een liefdevol aandenken aan hun jong gestorven mama?”

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share