Geen categorie

De wereld van Van Gogh

0 0
Read Time:1 Minute, 26 Second

Expositie

Het Van Gogh Museum toont uit eigen collectie foto’s van Emmy Andriesse (1914-1953). Aanleiding is het honderdste geboortejaar van deze Nederlandse fotograaf.

Emmy Andriesse, Man uit Arles, 1951-1952 (detail), © Universiteitsbibliotheek Leiden/Joost Elffers.

Vlak voor haar dood maakte Andriesse de fotoserie De wereld van Van Gogh. Ze reisde af naar de Provence en Auvers-sur-Oise om met haar camera ruim zestig jaar na dato de onderwerpen vast te leggen die Vincent van Gogh daar schilderde en tekende. Net als de schilder had zij interesse voor de eenvoudige mens en het gewone leven.

“Het resultaat is een serie prachtige foto’s in de geest van schilderijen en tekeningen van Van Gogh”, aldus directeur Axel Rüger. Maar volgens hem tonen ze bovenal Andriesses eigen kracht: haar vermogen de wereld om haar heen op het juiste moment in haar lens te vangen.

Emmy Andriesse werd opgeleid ten tijde van de ‘Nieuwe fotografie’ in de jaren ’30 van de vorige eeuw. Vooruitstrevende fotografen ontdekten de eigen taal van de camera, waarmee ze op verrassende manieren een object in beeld brachten: door extreme close-ups, vreemde perspectieven en nadruk op materiaal. Andriesse ontwikkelde hierbinnen een eigen stijl met een interesse voor sociaal geëngageerde onderwerpen, zoals te zien in haar beroemde foto’s die zij maakte tijdens de Hongerwinter (1944/1945). Niet alleen in haar laatste serie De wereld van Van Gogh, maar in haar hele oeuvre legde zij de gewone mens zo eerlijk en respectvol mogelijk vast. De anonieme voorbijganger kreeg bij haar bijvoorbeeld een eigen gezicht.

De wereld van Van Gogh: foto’s van Emmy Andriesse, t/m 5 oktober in het Van Gogh Museum, Amsterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share