Geen categorie

RKD verwerft archief Piet Mondriaan

0 0
Read Time:1 Minute, 23 Second

Het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie (RKD) heeft het persoonlijke archief van Piet Mondriaan verworven. Dit archief bevat correspondentie van Mondriaan (1872-1944), een adresboek, foto’s, en persoonlijke documenten uit de nalatenschap van de schilder.

Piet Mondriaan in zijn beroemde atelier aan de rue du Départ 26 in Parijs, 1929. Fotograaf onbekend. Copyright: RKD, Den Haag.

Het archief geeft veel nieuwe inzichten in de persoon Piet Mondriaan. Uit de brieven aan zijn vriend Harry Holtzman blijken bijvoorbeeld zijn overwegingen om naar New York af te reizen. Het archief bevat veel brieven van Mondriaan aan Holtzman. De correspondentie tussen beiden is niet eerder gepubliceerd en bevat veel details over hun vriendschap, maar ook over de laatste fase in Mondriaans werk, zijn tentoonstellingen en het artistieke milieu waarin hij in New York verkeerde.

Een belangrijk voorwerp in het archief is Mondriaans adresboek, dat definitief afrekent met de mythe dat Mondriaan een zonderlinge en eenzame figuur was. De vele contacten getuigen van een druk sociaal leven. Een groot aantal vooraanstaande kunstenaars zijn erin opgenomen, onder wie Alexander Calder, Laszlo Moholy-Nagy, Max Ernst, Marcel Duchamp en de Nederlandse kunstenares Charley Toorop.

Het archief werd verworven van een particuliere stichting, Art Science Research Laboratory (ASRL), met steun van het Mondriaan Fonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het SNS REAAL Fonds. Het RKD streeft ernaar om het archief in de tweede helft van 2012 digitaal beschikbaar te stellen. Een blad uit het adresboek maakt deel uit van de expositie Alexander Calder – De grote ontdekking, die van 11 februari tot en met 28 mei te zien is in het Gemeentemuseum Den Haag.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share