Geen categorie

RKD ontdekt stadsgezicht Amersfoort in Melbourne

0 0
Read Time:1 Minute, 7 Second

Nieuws

Een schilderij in de National Gallery of Victoria in Melbourne blijkt een bijzonder stadsgezicht van Amersfoort. Laurens Schoemaker, conservator historische topografie van het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis in Den Haag deed de ontdekking.

 

Jan Ekels I (1724-1781), View of the Zuidsingel, Amersfoort (1760-1780), collectie National Gallery of Victoria, Melbourne.
Jan Ekels I (1724-1781), View of the Zuidsingel, Amersfoort (1760-1780), collectie National Gallery of Victoria, Melbourne.

 

Hij onderzocht het stadsgezicht op verzoek van het museum. Toen het in 1980 in het bezit kwam van het paneel, was het toegeschreven aan Jan van der Heijden. Maar daar bestond twijfel over. Het enige wat vaststond was dat het een achttiende-eeuws Nederlands stadsgezicht was.

Op het kunstwerk staat de voorganger van het Huis met de Paarse Ruiten (Zuidsingel 38) afgebeeld. Van dit beroemde gebouw, dat in de zeventiende en achttiende eeuw bekend stond als een van de mooiste huizen van de stad, waren geen afbeeldingen bekend.

Schoemaker schrijft het schilderij nu toe aan de Amsterdamse kunstenaar Jan Ekels I (1724-1781). Die kunstenaar keek vanaf de brug over de Kortegracht ter hoogte van de Muurhuizen naar de huizen aan de Zuidsingel. In 1780 werd het monumentale pand, in opdracht van de Amersfoortse bankier en tabakshandelaar Benjamin Cohen grondig verbouwd en voorzien van een extra verdieping. Op het schilderij is het pand links van de stenen boogbrug te zien.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share