Geen categorie

NMM toont Amerikaanse D-Dayvlag

0 0
Read Time:1 Minute, 3 Second

Nieuws

Het Nationaal Militair Museum (NMM) in Soesterberg toont vanaf vandaag een Amerikaanse vlag die een rol speelde tijdens D-Day in 1944. Het museum ontving de vlag gisteren met militair ceremonieel ontvangen, in aanwezigheid van minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert en ongeveer twintig Amerikaanse Tweede Wereldoorlogveteranen.

 

De Amerikaanse 48-sterren vlag gevoerd tijdens D-Day.
De Amerikaanse 48-sterren vlag gevoerd tijdens D-Day.

 

De Amerikaanse 48-sterrenvlag (Amerika bestond in 1944 nog uit 48 staten) wapperde op de achtersteven van het Amerikaanse marineschip LCC 60. Dit leidde op 6 juni 1944 de invasievloot en de eerste Amerikaanse troepen naar Utah Beach. De landingen in Normandië waren het begin van de bevrijding van West-Europa.

Commandant van het landingsvaartuig was de toenmalige luitenant ter zee Howard van der Beek, wiens vader in Nederland is geboren. Van der Beek had de vlag tot aan zijn dood in 2014 in zijn bezit.

In juni van dit jaar verwierf een Nederlandse familie de door de strijd gehavende Amerikaanse vlag op een veiling. De vlag staat voor de familie symbool voor de offers die geallieerde soldaten hebben gebracht voor de vrijheid van Europa. Het NMM heeft het object in langdurig bruikleen gekregen en toont het tot eind dit jaar.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share