Geen categorie

Best gelezen artikelen in 2016

0 0
Read Time:2 Minute, 35 Second

Nieuws

Deze laatste dag van het jaar is een goed moment voor een terugblik. Welke artikelen waren het populairst? Hieronder een overzicht van de tien best gelezen stukken.

Tekst foto’s en tekening: Evert-Jan Pol

1

Edwin Jacobs vertrekt als directeur Centraal Museum

Edwin Jacobs kondigde begin juli zijn vertrek aan als directeur van het Centraal Museum. Per 1 januari krijgt hij de leiding over de Dortmunder U, centrum voor kunst en creativiteit in Dortmund.

2

Zaterdag is tekendag in het Rijksmuseum

Een artikel uit 2015 staat op 2. In dat jaar startte het Rijksmuseum de campagne #hierteekenen (met dubbel e, ja), die nog steeds loopt. Elke zaterdag kunnen bezoekers een schetsboekje en potlood ophalen om naar hartenlust de kunstwerken na te tekenen.

 

Twee bezoekers tekenen De bedreigde zwaan van Jan Asselijn.
Twee bezoekers tekenen De bedreigde zwaan van Jan Asselijn.

 

3

Popular on Instagram: young artist Kathryn Engberg

Een Engelstalig uitstapje, dat het vooral heel goed deed in Amerika. We hadden een interview met de jonge Amerikaanse kunstenares Kathryn Engberg, die zich laat inspireren door oude meesters, onder wie Rembrandt. Er was ook een Nederlandstalige versie.

4

Kunstuur komt met versie voor scholen

Het programma Kunstuur kwam begin dit jaar met een Schooltv-variant. In deze serie neem presentator Lucas De Man leerlingen mee in de kunstwereld.

5

David Bowie is een wervelend spektakel

De expositie David Bowie is kreeg van ons een 10. De uiterst succesvolle reizende tentoonstelling over de begin dit jaar overleden poplegende lokte hele volkstammen naar het Groninger Museum.

 

Installatie in de tentoonstelling David Bowie is.
Installatie in de tentoonstelling David Bowie is. Foto: Evert-Jan Pol.

 

6

Meesterlijke expositie over genie Jheronimus Bosch

Ook Jheronimus Bosch – Visioenen van een genie kreeg een 10 en we riepen deze tentoonstelling in Het Noordbrabants Museum uit tot de beste van het jaar. Het was voor het eerst dat het overgrote deel van Jheronimus Bosch’ oeuvre op één plek te zien was. Het museum toonde 18 van de 25 bewaard gebleven schilderijen en 19 van de 20 tekeningen.

7

Vierkante man

Dit artikel uit 2008 staat net als vorig jaar in de top 10 en zelfs 3 plaatsen hoger. Het stuk gaat over het schilderij De vierkante man van Karel Appel, dat het Stedelijk Museum in 2008 kocht uit de nalatenschap van de kunstenaar.

8

Topprijs voor schilderij Koekkoek

Dit stuk over de veiling van een bosgezicht van Barend Cornelis Koekkoek is ook alweer enkele jaren oud. Het schilderij kent een bijzondere geschiedenis.

9

De kunst van het eten

Een recensie van een tentoonstelling uit 2010 staat dit jaar op 9. Den Bosch was in dat jaar Hoofdstad van de Smaak en Het Noordbrabants Museum besteedde daarom aandacht aan eten in de kunst.

 

Rabbit couple van Lidy Jacobs. Eerder dit jaar te zien op Rotterdam Contemporary.
Rabbit couple van Lidy Jacobs. Eerder dit jaar te zien op Rotterdam Contemporary.

 

10

Auto, salami en konijnen in Rotterdam

Een fotoverslag van de Art Rotterdam Week sluit de top 10 af. Met, zoals de titel al aangeeft, onder meer een auto, salami en konijnen.

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share