Geen categorie

Rubenshuis toont Van Dyck uit BBC-programma

0 0
Read Time:1 Minute, 21 Second

Nieuws

Het Rubenshuis in Antwerpen toont sinds gisteren een schilderij van Sir Anthony van Dyck, dat twee jaar geleden opdook in het BBC-programma Antiques Roadshow. Met een geschatte waarde van zo’n 600.000 euro is het werk het duurste object dat de experts daarin ooit onder ogen kregen.

Priester Jamie MacLeod, kocht het ooit voor 400 pond in een antiekwinkel. Omdat hij er meer over wilde weten, bracht hij het portret van een magistraat mee naar een opnamedag van de moeder aller taxatieprogramma’s. De expert vermoedde dat het een Van Dyck kon zijn. Nader onderzoek wees uit dat hij gelijk had.

Het portret is een ontwerpschets voor een schilderij waarop zeven Brusselse schepenen staan afgebeeld. Het werk toont een van de schepenen, een Brussels stadsmagistraat. Het schilderij zelf werd vernield in 1695 tijdens een Frans bombardement op Brussel.

 

Anthony van Dyck, Voorstudie voor een Brussels Magistraat © Particuliere verzameling Groothertogdom Luxemburg, foto: KIK-IRPA, Brussel.
Anthony van Dyck, Voorstudie voor een Brussels Magistraat © Particuliere verzameling Groothertogdom Luxemburg, foto: KIK-IRPA, Brussel.

 

De priester trachtte het schilderij vorig jaar te verkopen bij Christie’s, maar daar trok het geen kopers. Inmiddels heeft hij het verkocht aan een particuliere verzamelaar in Luxemburg. De opbrengst besteedt hij aan de restauratie van ‘zijn’ kerkklokken.

De nieuwe eigenaar gaf het werk in tijdelijke bruikleen aan het Rubenshuis, waar het blijft hangen tot en met 10 februari 2016. Het museum, gevestigd in de voormalige woning van Peter Paul Rubens, is een toepasselijk onderkomen. De Vlaamse en later tot Brit genaturaliseerde Van Dyck, was namelijk ooit leerling en later goede vriend van Rubens.

Video van het Rubenshuis over het portret:

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share