Geen categorie

Adres van Het straatje van Vermeer ontdekt

0 0
Read Time:1 Minute, 19 Second

Nieuws

Het straatje van Johannes Vermeer is een wereldberoemd schilderij, maar het exacte adres van de afgebeelde huizen was onbekend. Tot vandaag dan. Uit nieuw archiefonderzoek blijkt het te gaan om de Vlamingstraat 40 en 42 in Delft.

 

Links: Het straatje van Johannes Vermeer. Rechts: de locatie nu.
Links: Het straatje van Johannes Vermeer. Rechts: de locatie nu.

 

Frans Grijzenhout, hoogleraar Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, ontdekte de adressen in het document De legger van het diepen der wateren binnen de stad Delft uit 1667. In dit register werd bijgehouden hoeveel belasting iedereen in Delft die een huis aan een gracht bezat, moest betalen voor het uitdiepen van de gracht en het onderhoud van de kade voor zijn deur. Het register geeft een gedetailleerd beeld van de breedte van alle huizen én van alle tussengelegen poorten aan de grachten in Delft in de tijd van Vermeer.

Grijzenhout stelde vast dat aan de noordzijde van de Vlamingstraat, ter hoogte van de huidige nummers 40-42, twee huizen stonden. Tussen de ongeveer 6.30 meter brede huizen bevonden zich twee, direct naast elkaar gelegen poorten, elk zo’n 1,20 m breed. Aanvullend onderzoek naar de ligging van de huizen en tuintjes daarachter bevestigt dat de situatie ter plaatse volkomen overeen komt met het schilderij. Nergens anders in Vermeers Delft kwam een dergelijke constructie voor.

Aan de ontdekking van het adres wijdt het Rijksmuseum van 20 november 2015 tot en met 13 maart 2016 een tentoonstelling. Aansluitend (25 maart tot en met 17 juni 2016) is deze te zien in Museum Prinsenhof Delft.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share