Geen categorie

Het leukste reisje van Nederland

0 0
Read Time:1 Minute, 51 Second

Menig kind loopt deze zondag met een rode ballon door het Spoorwegmuseum. Ze verlaten het theater waar ze de bekroonde Franse film Le Ballon Rouge zagen. Filmmuseum EYE vertoont deze in Utrecht, als onderdeel van het tiendaagse evenement Het leukste reisje van Nederland. Pak je paspoort en reis mee.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

In samenwerking met zes andere culturele instellingen organiseerde het Spoorwegmuseum een bliksemreisje langs vijf musea en één theater. Het museum is met al zijn treinen het logische vertrekpunt voor deze culturele trip.

Still uit Le Ballon Rouge.
Freek Vonk vertelt namens Naturalis over de grottenbeer.

 

Wie op reis gaat, heeft een paspoort nodig en dus ligt er voor iedere bezoeker een exemplaar klaar. Bij elke ‘grenspost’ zet een museummedewerker als volleerd douanier er een stempel in. Wie zes stempels heeft verzameld, mag reizen naar de Eindbestemming in de tijdelijk verrezen koepel op het plein vóór het museum.

Paspoort.

Onderweg wachten behalve EYE nog vijf andere uiteenlopende bestemmingen. In het Zuiderzeemuseum vertellen twee acteurs sterke verhalen over de zee, met hulp van het publiek. Sacha de Boer leert de bezoeker namens Fotomuseum Den Haag hoe ze de mooiste foto’s kunnen maken. Het Afrika Museum laat zien hoe Afrikaanse dans invloed heeft gehad op de hiphop- en jazzstijl van tegenwoordig. Theater TivoliVredenburg dompelt de reizigers onder in de muziek uit verschillende landen. Naturalis tenslotte, neemt hen mee terug naar de oertijd. Daar klinkt de stem van de bekende bioloog Freek Vonk, die vertelt over drie uitgestorven reuzen.

Met Het leukste reisje van Nederland wil het Spoorwegmuseum drie jaar lang steeds tien dagen lang laten zien welke culturele bestemmingen Nederland zoals rijk is. “We willen cultuur op laagdrempelige manier aanbieden en laten zien hoe divers cultuur is en hoe leuk musea zijn”, vertelt woordvoerder Evertjan de Rooij. Vorig jaar kreeg het museum voor dit project een extra bijdrage van 600.000 euro van de BankGiro Loterij. Volgend jaar is er weer een nieuwe reis, langs andere locaties.

Het leukste reisje van Nederland, t/m 1 juli in het Spoorwegmuseum, Utrecht

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share