Geen categorie

Centraal Museum koopt portretten Craigie Horsfield

0 0
Read Time:1 Minute, 15 Second

Nieuws

Het Centraal Museum heeft twee portretten gekocht van de Engelse kunstenaar Craigie Horsfield. Hij maakte ze in het kader van een samenwerkingsproject tussen de kunstenaar en het museum. Voor dit Utrecht-project fotografeerde Horsfield circa dertig Utrechters in afzonderlijke sessies.

Links: Lydia Gadellaa, 2014, rechts: Tejo Remy, 2014. Beide foto’s zijn gemaakt door Craigie Horsfield (1949).

 

Het enige dat de modellen, die zich op uitnodiging van het museum lieten fotograferen, gemeen hebben, is dat ze in Utrecht wonen. De sessies bestonden uit conversaties, waarbij Horsfield en passant fotografeerde. 
Voor Horsfield is een portret in de eerste plaats geslaagd als het model volkomen in zichzelf verzonken is.

Het Centraal Museum vroeg Horsfield (1949) voor dit project omdat hij is opgeleid als schilder en nog steeds veel affiniteit met traditionele schilderkunst heeft. De fotograaf kreeg de expliciete opdracht zich te laten inspireren door kunstwerken die karakteristiek zijn voor de collectie van het Centraal Museum. Zoals De Vrolijke Drinker van Hendrick ter Brugghen en Portret van jkvr. J.C. van Boetzelaer van Pyke Koch.

Inspiratie voor de foto’s: 
De Vrolijke Drinker van Hendrick ter Brugghen, uit ca. 1625 (links) en Portret van jkvr. J.C. van Boetzelaer van Pyke Koch, uit ca. 1947 (rechts).

 

De twee aangekochte foto’s hangen vanaf vandaag in de collectiezalen van het museum. Het uiteindelijke doel van het project is een solotentoonstelling van Craigie Horsfield eind 2016.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share