Geen categorie

Stedelijk presenteert jaar lang Tino Sehgal

0 0
Read Time:1 Minute, 50 Second

Nieuws

Het Stedelijk Museum in Amsterdam besteedt volgend jaar aandacht aan het werk van de Duits-Engelse kunstenaar Tino Sehgal. Niet met een twee of drie maanden durende expositie, maar een heel kalenderjaar lang.

Een van de zalen in het Stedelijk Museum. Foto: John Lewis Marshall.

 

Verwacht in dat jaar geen objecten, want die maakt Sehgal (1976) niet. Hij creëert ‘situaties’ in het museum, waarbij dansers en figuranten specifieke handelingen uitvoeren en soms de bezoeker aanspreken. Die dus onderdeel kan worden van het kunstwerk. Anders dan bij performances, die een begin- en eindtijd hebben, zijn de levende kunstwerken van Sehgal tijdens de openingstijden ononderbroken op zaal aanwezig.

De tentoonstelling ontvouwt zich in 2015 in twaalf delen, gedurende twaalf maanden. Elke maand presenteert Sehgal, steeds in een andere zaal, een ander werk. Het project kent een spanningsboog. In januari start het met het werk Instead of allowing some thing to rise up to your face dancing bruce and dan and other things. Hierin neemt een op de vloer liggend persoon continue, vloeiende bewegingen lichaamsposities aan die verwijzen naar het werk van Bruce Nauman en Dan Graham.

Trap in het Stedelijk Museum. Foto: John Lewis Marshall.

In de maanden daarna zullen de werken steeds omvangrijker worden, met in de zomer ‘situaties’ waarbij veel figuranten betrokken zijn. De werken na de zomer worden weer steeds kleiner van schaal.

“Ik ben bijzonder blij dat we een project kunnen realiseren met een van de meest radicale kunstenaars van deze tijd”, aldus directeur Beatrix Ruf. “Het is geweldig om samen met hem te kijken hoe we zijn artistieke visie kunnen omzetten in een overzichtstentoonstelling, iets wat nog nooit gedaan is. Met dit project worden komend jaar onze ideeën uitgedaagd: hoe kan een live situatie aanwezig zijn te midden van onze collectie? En hoe kunnen we een overzicht van zijn oeuvre tonen, in opeenvolgende onderdelen?”

Volgens het Stedelijk Museum zal Sehgals retrospectief niet alleen vernieuwend zijn ten aanzien van het fenomeen overzichtstentoonstelling. Het zal ook de opmaat zijn voor een nieuwe visie op het gebruik van het gebouw onder de nieuwe directie.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share