Geen categorie

Museum vindt schilderij na oproep in media

0 0
Read Time:2 Minute, 2 Second

Het Noordbrabants Museum heeft een schilderij gevonden waarnaar het al een tijdje op zoek was. Het gaat om een werk uit de twaalfdelige serie kimonoschilderijen van Hans van Hoek. Elf daarvan waren al te zien in de huidige tentoonstelling Hans van Hoek – Kimono’s. Het nog ontbrekende deel werd deze week toegevoegd.

Hans van Hoek (rechts) met de eigenaar van het gevonden schilderij. Foto: Marc Bolsius.

De op 21 september geopende expositie bestaat nu uit twaalf monumentale werken van de Brabantse kunstenaar Hans van Hoek. Omdat het twaalfde werk, Kimono met Sint-Antonius van Padua, niet te vinden was,  verspreidde het museum voorafgaand aan de opening een oproep via de media. Het bleef enkele maanden stil. Tot het museum een telefoontje kreeg vanuit Portugal.

“We verbleven in het buitenland en wilden aan vrienden ons schilderij van Hans van Hoek laten zien”, vertelt de eigenaar. “Daarom zochten  we op internet naar een afbeelding. Tot onze verbazing verschenen echter alleen maar oproepen waarin gevraagd werd naar de locatie ervan. Heel bijzonder dat wij vanuit Lissabon konden bijdragen aan het vinden van deze vermiste Antonius, die daar nota bene op 15 augustus 1195 geboren werd! Onmiskenbaar heeft deze heilige voor vermiste zaken gehoor gegeven aan de noodkreet van Het Noordbrabants Museum: ‘Heilige Antonius, beste vrind, maak dat u uw eigen schilderij weer vindt’.”

Hans van Hoek, Kimono met Sint-Antonius van Padua (1998-2000), privécollectie.

“Nu het laatste werk terecht is, kunnen de bezoekers voor het eerst alle twaalf Kimono-werken bewonderen die een periode van 35 jaar overbruggen”, aldus conservator Hans November. “Eigenlijk hadden we de vondst niet meer verwacht. Het werk bleek echter niet zo heel ver van huis te hangen. Met de toevoeging van dit laatste werk geven we een volledig overzicht van een indrukwekkend schildersleven.”

De tentoonstelling  van Hans van Hoek (1947) beslaat een werkperiode van 35 jaar en laat de ontwikkeling zien van zijn godsbesef. De vroegste schilderijen bevatten rooms-katholieke symbolen, terwijl Van Hoeks latere werken getuigen van een meer universeel godsbesef. Het overkoepelende thema is de kimono, voor de kunstenaar een verbeelding van het kosmische lichaam.

Het  Noordbrabants Museum heeft al enkele werken van Hans van Hoek in zijn bezit en wil met deze tentoonstelling zijn werk nadrukkelijk onder de aandacht brengen.

Hans van Hoek. Kimono’s, t/m 19 januari 2020 in het Noordbrabants Museum, ’s-Hertogenbosch

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share