Geen categorie

Ingetogen portretten van stoere surfers

0 0
Read Time:2 Minute, 16 Second
Bethany Hamilton, Kauai, Hawaii, US, pro surfer/surf icon/ surf ambassador, 2016 – 2018. Foto © Stephan Vanfleteren.

Recensie

De Belgische fotograaf Stephan Vanfleteren dook anderhalf jaar diep in de surfgemeenschap. Hij reisde de hele wereld over op zoek naar gepassioneerde surfers. Eenmaal gevonden legde hij hen vast op de gevoelige plaat. Ruim zeventig van de mooiste portretten zijn nu te zien in Kunsthal Rotterdam.

Tekst: Evert-Jan Pol

Verwacht geen spectaculaire actiefoto’s van zongebruinde surfers. Vanfleteren maakte ingetogen zwart-witportretten van zijn modellen. Zo laat hij op indrukwekkende wijze de mensen achter de surfers zien, in al hun kracht en kwetsbaarheid.

Dat een surfer kwetsbaar is, blijkt wel uit het verhaal van Bethany Hamilton. Als dertienjarige overleefde ze in 2003 een aanval van een haai, waarbij ze echter wel haar linkerarm verloor. Ook met maar één arm bleef ze surfen. Sterker nog: ze won verschillende kampioenschappen. De film Soul Surfer uit 2011, die ook in Nederland te zien was, gaat over haar.

Op de foto die Vanfleteren van haar maakte, straalt ze een en al kracht en onverzettelijkheid uit. Ook enkele andere gehavende surfers poseerden trots voor de camera van de fotograaf. Zoals Kehu Kehu Butler, die zijn linkeroog verloor toen hij tijdens het surfen de top van zijn surfplank in het gezicht kreeg. Daarom is hij behalve met een traditionele gezichtstatoeage ook getooid met een ooglap. Op zijn portret staat hij voor een surfplank, waarvan de top boven hem uit torent, als een dreigende haai.

KKehu Kehu Butler, Mount Maunganui, New Zealand, free surfer, 2016 – 2018. Foto © Stephan Vanfleteren.

Het bedwingen van ontzagwekkende golven is niet zonder gevaar; dat laten de portretten van Hamilton en Butler nog eens goed zien. Tegelijkertijd staat het wilde water ook garant voor veel plezier. Dat moet haast wel, getuige de jonge surfer Gilmar Corriera die met een stralende lach een surfplank onder zijn arm houdt.

Gilmar Corriera, Porto Alegre, São Tomé and Príncipe, young surfer/student, 2016 – 2018. Foto © Stephan Vanfleteren.

Alle geportretteerden zijn lid van de surf tribe, zoals Vanfleteren de surfgemeenschap noemt. De leden delen de liefde voor het water en de verslaving aan de golf. Doordat ze niet in actie, maar juist heel sereen in beeld zijn gebracht leert de kijker hen beter kennen. Voor een nog beter begrip zou je een duik kunnen nemen in het boek Surf Tribe en/of de gelijknamige website. De foto’s en bijbehorende verhalen vormen samen een prachtige ode aan deze stoere ‘golfruiters’.

Surf Tribe – Stephan Vanfleteren, t/m 13 januari 2019 in Kunsthal Rotterdam

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share