Geen categorie

Boijmans geeft 15 Chabots aan Chabot Museum

0 0
Read Time:2 Minute, 24 Second

Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam geeft komende maand vijftien schilderijen van Henk Chabot in langdurig bruikleen aan het naastgelegen Chabot Museum. Dat museum is gewijd aan de Rotterdamse schilder en beeldhouwer.

Henk Chabot, Grazende koeien, 1948, collectie Chabot Museum Rotterdam, langdurig Museum Boijmans Van Beuningen.

Museum Boijmans Van Beuningen heeft 22 schilderijen, 2 beelden en 18 tekeningen van Henk Chabot in de collectie. Het overgrote deel van de werken die nu in bruikleen worden gegeven zijn in 1955 door toenmalig directeur van Museum Boijmans J.C. Ebbinge Wubben geselecteerd uit de nalatenschap van de weduwe van de kunstenaar, Antonia Chabot-Tolenaars. De schilderijen variëren van de met tempera en krijt op dun doek geschilderde werken uit de vroege jaren dertig, als Aan de Honingerdijk te Rotterdam, tot creaties uit zijn laatste jaren zoals het in felrood geschilderde Grazende koeien uit 1948.

Henk Chabot, Aan de Honingerdijk te Rotterdam, 1931, collectie Chabot Museum Rotterdam, langdurig bruikleen Museum Boijmans Van Beuningen.

De vijftien schilderijen die op 1 mei worden overgedragen zijn een aanvulling op drie schilderijen van Chabot die Museum Boijmans Van Beuningen eerder in langdurig bruikleen bij het Chabot Museum onderbracht. De schilderijen tonen de voor de kunstenaar bekende thema’s. Door Chabot zelf vaak uitgedrukt als: “ik schilder mensen, dieren en polders”.

Schilder en beeldhouwer Hendrik (Henk) Chabot (1894-1949) was een toonaangevende Nederlandse expressionistische kunstenaar die woonde en werkte in Rotterdam. “Zijn indringende werken van landschappen, dieren en figuren fascineren ook vandaag nog”, aldus het Boijmans in een persbericht. “Chabots nauwe betrokkenheid bij de gebeurtenissen van zijn tijd weerspiegelt zich ook in enkele van zijn bekendste werken, als Brand van Rotterdam (1940) en Zomer (‘Vrede’) (1945). Het zijn alle meesterwerken van samengebalde natuurkracht.”

Henk Chabot, Zomer (‘Vrede’), 1945, collectie Chabot Museum Rotterdam (oorlogscollectie).

Het Chabot Museum is sinds 1993 gehuisvest in een villa in het Rotterdamse Museumpark. In de lichte open ruimtes zijn werken te zien van Chabot, zijn tijdgenoten en hedendaagse geestverwanten.

Met de vijftien bruiklenen kan het museum een breder en veelzijdiger beeld geven van diens naamgever. “Een prachtige selectie monumentale schilderijen die representatief is voor de verschillende perioden binnen het oeuvre van Chabot, en daarmee een belangrijke aanvulling op onze kerncollectie werken uit de oorlogsjaren”, vindt directeur Jisca Bijlsma.

Komend najaar toont het Chabot Museum de nieuwe aanwinsten in de context van de eigen collectie. De verhalen achter de schilderijen worden uitgediept en vanuit diverse invalshoeken belicht, in samenwerking met kunstenaars, schrijvers, musici en dansers.

Museum Boijmans Van Beuningen is momenteel gesloten vanwege een grootschalige verbouwing en opent pas weer in 2026. In de tussentijd toont het zijn collectie op andere locaties. De bruikleen van de vijftien Chabots aan het Chabot Museum is daar een voorbeeld van.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share