Geen categorie

Boijmans koopt 600 jaar oud drieluik

0 0
Read Time:1 Minute, 13 Second

Museum Boijmans Van Beuningen heeft woensdag op een veiling in Londen een middeleeuws drieluik gekocht. De nieuwe aanwinst komt binnenkort naar Rotterdam.

Meester van de Heilige Veronica, 1410, Keulen, olieverf op houten paneel. Afbeelding links: paneel geopend, rechts: paneel gesloten. Collectie Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam.

Het ruim zeshonderd jaar oude drieluik toont Maria met kind, heiligen en taferelen uit het leven van Christus. Op de buitenzijde staat Christus die het kruis draagt. Volgens het museum is de nieuwe aanwinst een van de mooiste werken van de Noord-Europese schilderkunst. Het is gemaakt door de Meester van de Heilige Veronica, een van de belangrijkste schilders die rond 1400 actief waren in Keulen.

Zes jaar geleden was het schilderij al te zien in Museum Boijmans Van Beuningen in de tentoonstelling De weg naar Van Eyck. Conservator ude kunst Friso Lammertse, die de tentoonstelling maakte, had het drieluik hoog op zijn verlanglijst staan. “Het schilderij laat op een ongelooflijk prachtige manier de elegantie en verfijndheid zien die zo typerend is voor de internationale gotiek. Het is een sleutelstuk van deze periode, diep ontroerend, vooral door de liefelijkheid in het middenpaneel dat sterk contrasteert met de scène op de buitenkant waar een eenzame Christus het kruis draagt.”

De aankoop op de veiling bij Sotheby’s was mogelijk dankzij steun van publieke en private fondsen. Na aankomst in het museum is het werk direct te zien in de vaste collectieopstelling.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share