Geen categorie

Expositie over samenwonende studenten en statushouders

0 0
Read Time:1 Minute, 43 Second

Hoe is het nou om samen te leven met mensen met een echt heel andere achtergrond en geschiedenis dan die van jou? Dat vroeg fotograaf Karijn Kakebeeke zich af toen ze kennismaakte met Startblok Riekerhaven in Amsterdam, het eerste woonconcept in Nederland waarin statushouders met Nederlandse studenten en starters samenwonen. De vraag leidde tot de tentoonstelling Project Startblok in het Atrium in Den Haag.

Project Startblok.

Drie jaar lang volgde Karijn Kakebeeke de bewoners. Ze kwam bij Nahom, Leila, Samer en Timo achter de voordeur en legde de dynamiek vast van wat er gebeurt als jongeren met zeer uiteenlopende levensverhalen samenwonen. Het resultaat is zowel een portret van hun coming of age als een realistische inkijk hoe statushouders en Nederlandse studenten samen hun dagelijks leven vormgeven. De tentoonstelling is ontworpen als kubus, een knipoog naar de containerwoningen op het wooncomplex.

De expositie Project Startblok en de bijbehorende publicatie laten zien hoe het de bewoners verging: van diepe dalen tot persoonlijke overwinningen en van een cultuurshock tot nieuwe vriendschappen. “Het is echt iets bijzonders, dat je mee kan doen aan zo’n project”, vertelt Startblokbewoner Leila. “Het is een soort test. Nederlandse jongeren met vluchtelingen: hoe gaat dat werken?”

Foto Karijn Kakebeeke.

Sinds 1 juli 2016 wonen op Startblok Riekerhaven in Amsterdam zo’n 565 jongeren tussen de 18 en 27 jaar samen. De helft zijn Nederlandse studenten en starters, de andere helft statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) voornamelijk uit Syrië en Eritrea. De Nederlanders en vluchtelingen wonen om-en-om en beheren het complex zelf. Inmiddels zijn er meerdere complexen in Amsterdam en vergelijkbare initiatieven in onder andere Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Delft en Leiden.

Karijn Kakebeeke is fotograaf en visueel antropoloog en werkt in binnen- en buitenland. Haar reportages gaan vaak over verschillende vormen van migratie. Daarin behandelt ze thema’s als identiteit, ontheemding, het ‘op je plaats zijn’ of je ergens thuis voelen.

Project Startblok, t/m 16 april in het Atrium, Den Haag

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share