Recensies

Motor, jurk en een groot duur schilderij

0 0
Read Time:2 Minute, 5 Second

Recensie

Een motorvoertuig in een kunstmuseum is nog altijd een opvallende verschijning. Zo ook de rijkelijk uitgedoste motorfiets van Grayson Perry in Kunstmuseum Den Haag. De tweewieler is dé blikvanger in de kleine presentatie die het museum aan de Britse kunstenaar wijdt.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

Grayson Perry, Kenilworth AM1, 2010, collectie van de kunstenaar.

De motor heeft gezelschap van onder meer kledingstukken, een wandtapijt en keramiek. Het mag duidelijk zijn: Grayson Perry (1960) beperkt zich niet tot één materiaal. Al is keramiek wel een favoriet. Niets voor niets noemt hij zichzelf een “een pottenbakkende travestiet”. In 2003 won hij met keramisch werk de prestigieuze Britse kunstprijs de Turner Prize.

Vorig jaar kreeg hij voor zijn gehele oeuvre de Erasmusprijs, een oeuvreprijs voor een persoon of instelling die een buitengewone bijdrage heeft geleverd op het gebied van de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen of de kunsten. De toekenning is de directe aanleiding voor de tentoonstelling in Kunstmuseum Den Haag.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Grayson Perry, Claire’s Coming Out Dress (yellow), 2000, collectie van de kunstenaar.
Grayson Perry,
Large Expensive Abstract Painting, 2019.
Grayson Perry,
Large Expensive Abstract Painting (detail), 2019.

Het levensverhaal van Perry is onderdeel van zijn kunst. Al sinds zijn jeugd draagt hij graag vrouwenkleren. Geregeld verschijnt hij gekleed als zijn vrouwelijke alter ego Claire. Naast de roze motor schittert een van zijn zelfgemaakte jurken die hij als Claire droeg. Dat de paspop met jurk en de motor naast elkaar staan op één podium is waarschijnlijk geen toeval. Het verschil tussen man en vrouw is niet zo zwart-wit, lijkt Perry hier mee te willen zeggen. Als een man graag een jurk draagt, betekent dat niet dat hij geen man is.

Perry’s werk is niet zelden maatschappijkritisch. Met zijn wandtapijt Large Expensive Abstract Painting uit hij kritiek op rijke mensen die kunst kopen als statussymbool. Mensen die graag een groot duur abstract schilderij aan de muur hangen, alleen maar om te laten zien dat ze het kunnen betalen. De titel – die niets aan duidelijk te wensen overlaat – tovert een lach op het gezicht. Ook dat is Grayson Perry: humor speelt een grote rol in zijn werk. Wat bijvoorbeeld te denken van de vroeg-Engelse motorhelm?

Grayson Perry, t/m 15 mei in Kunstmuseum Den Haag

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share