Geen categorie

Ode aan het varken

0 0
Read Time:1 Minute, 11 Second

De haas (Thinker on a Rock), die al jaren uitkijkt over de Neude in Utrecht, heeft tijdelijk zicht op een ander opmerkelijk dier. Een groot springend metalen varken heeft bezit genomen van het bekende Utrechtse plein.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

Jantien Mook, Ode aan het Varken.

Het kunstwerk Ode aan het Varken is een creatie van Jantien Mook. Ze maakte het met steun van onder andere Partij voor de Dieren en stichting Varkens in Nood. Sinds oktober reist het beeld door Nederland om aandacht te vragen voor het lot van varkens in de bio-industrie.

Jantien Mook, Ode aan het Varken (detail).

“Ik hoop dat mensen zich vereenzelvigen met het dier en niet wegkijken in een tijd van de bio-industrie.” Mook beeldde het dier daarom uit als een vrolijke spring-in-‘t-veld, met drie benen in de lucht. Want zo ziet de kunstenaar het varken het liefst: vrij in de wei.

Het beeld blijft tot en met 10 maart staan op de Neude. Daarna reist het door naar weer een andere plaats.

Het varken is in korte tijd al de tweede opvallende dierlijke verschijning in Utrecht. Sinds medio januari ‘zwemt’ er een blauwe walvis in de Catharinesingel. Ook dat dier vraagt aandacht voor een probleem: in zijn geval de plastic soep die zeedieren bedreigt.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share