Geen categorie

Museum Van Loon krijgt tekeningen Pieter van Loon

0 0
Read Time:1 Minute, 39 Second
Pieter van Loon, Vismarkt te Amsterdam, 1840, Museum Van Loon.

Museum Van Loon heeft een schenking ontvangen met tekeningen van Pieter van Loon (1801-1873). Een particuliere schenker heeft het museum 757 tekeningen van de negentiende-eeuwse tekenaar aangeboden.

De tekeningen, zowel in albums als op losse bladen, sluiten aan bij de al bestaande collectie van ruim duizend werken van Pieter van Loon. De nieuwe aanwinst is nu te zien in de tentoonstelling Pieter van Loon: tekenaar in het hart van de 19e eeuw.

Pieter van Loon was een telg van het adellijke geslacht Van Loon, waarvan enkele leden het huidige Museum van Loon jarenlang bewoonden. Na een studie in Delft en een baan bij Rijkswaterstaat als ingenieur besloot hij in 1840 om zich volledig toe te leggen op het kunstenaarschap.

Terwijl de negentiende eeuw zich in rap tempo ontpopte als een tijdperk van grote veranderingen trok de jonkheer door Europa met schetsboek en pen. Mensen, gebouwen, alledaagse straattaferelen en technische ontwikkelingen, niets ontsnapte aan zijn blik.

Van Loon lijkt alles wat hij zag te hebben vastgelegd. Dit resulteerde in duizenden tekeningen; van snelle schetsen tot zeer gedetailleerd werk. De veelzijdige tekeningen tonen de verwondering van Van Loon over deze eeuw van veranderingen.

Pieter van Loon, In het Louvre, 1840, Museum Van Loon.

Om zoveel mogelijk tekeningen te kunnen tonen, ververst het museum de tentoonstelling elke twee weken. Op de ‘oneven’ maandagen slaan medewerkers de bladzijdes in de rijk geïllustreerde albums om.

Net als de vloggers van vandaag de dag, legde Pieter van Loon alles wat hij deed vast. Daarom daagt hij bezoekers uit om ook hun potlood en papier of camera te pakken en een tekening, foto of vlog in te zenden. Bezoek het Instagram-account van Pieter van Loon voor meer informatie.

Pieter van Loon: Tekenaar in het hart van de 19e eeuw, t/m 13 mei in Museum Van Loon, Amsterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share