Geen categorie

Nostalgie en Verwondering

0 0
Read Time:2 Minute, 30 Second

Galerie De Roos in Tilburg staat in april in het teken van nostalgie en verwondering. De gelijknamige tentoonstelling bestaat uit schilderijen van Nico van Steyn. Deze Tilburgse kunstenaar schildert kerken, kathedralen en kapellen.

Nico van Steyn, De Goirkese kerk, 2021.

In deze tijd van ontkerkelijking verwondert Nico van Steyn hij zich over dergelijke gebouwen. Vooral de indruk en de sferen die de gebouwde ruimtes oproepen zijn leidraad voor zijn werken.

Al vroeg raakte Van Steyn onder de indruk van kerken. “Misschien was ik 4 of 5 jaar toen mijn vader me op een zondagmiddag aan zijn hand de kerk mee innam, waar mijn oom koster was”, vertelt hij. “We waren op dat moment alleen in die neogotische kerk en we liepen in de zijbeuken langs grote negentiende-eeuwse schilderijen van het lijdensverhaal. De kerk met zijn enorme pilaren, gewelven en grote schilderijen maakte een geweldige indruk op me. Met een nostalgische blik kijk ik terug op de katholieke omgeving waarin ik ben opgegroeid.”

“De verwondering is gebleven. Tijdens en na mijn studie aan de kunstacademie maakte ik kennis met de vele stijlen en vormen die in de loop der eeuwen zijn gebruikt om religie te verbeelden. De secularisatie had ook bij mij toegeslagen, maar ik mocht nog graag, als ik in een nieuwe stad of omgeving was, de kerk of de kathedraal bezoeken en bekijken, liefst als zij leeg was.
De nostalgie en de verwondering die deze gebouwen oproepen probeer ik te vangen in mijn werk.”

De expositie in Galerie De Roos omvat 25 werken. Naast een aantal beroemde Franse kathedralen, zijn er ook Brabantse kerken te zien waaronder de Sint Catharina uit Eindhoven en de Sint Jan uit Den Bosch. En natuurlijk Tilburgse kerken, zoals ’t Heike, de Heuvel, en het Goirke.

Nico van Steyn, St. Jan Den Bosch, 2021.

Er zijn niet veel hedendaagse schilders die kerkinterieurs op doek of paneel vastleggen. Van Steyn en Henk Helmantel behoren tot en een kleine groep kunstenaars die dit onderwerp interessant genoeg vinden. In de zeventiende eeuw was dat wel anders. Toen schilderden kunstenaars als Pieter Saenredam en Emanuel de Witte veelvuldig kerkinterieurs.

Toch is het onderwerp actueel. Veel kerken hebben de deuren gesloten of kregen een andere functie. De ontkerkelijking levert vragen op en heeft gevolgen. Welke kerken gaan we sluiten en welke bouwen we om tot wooneenheden, bibliotheek of buurthuis? Blijft de kerk beeldbepalend voor het dorp? Wat doen we met ons cultureel erfgoed en tegen welke prijs houden we ze in stand? Worden kerkinterieurs zeldzaam?

De titel van de tentoonstelling Nostalgie en Verwondering verwijst naar de gevoelens die dit soort vragen kunnen oproepen, misschien vooral bij de generatie die het ‘rijke roomse leven’ nog heeft gekend. De verwondering voor de middeleeuwse gotische kathedraal zal altijd wel blijven bestaan.

Nostalgie en Verwondering, 3 april t/m 1 mei (op zaterdag- en zondagmiddagen van 14-17 uur) in Galerie De Roos, Tilburg

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share