Geen categorie

Restauratie werk Frans Hals te zien op zaal

0 0
Read Time:1 Minute, 25 Second

Nieuws / Expositie

De bezoekers van het Frans Hals Museum kunnen tot en met 27 september de restauratie van Hals’ wereldberoemde schilderij Regentessen van het Oudemannenhuis live bijwonen. Tijdens de tentoonstelling Werk in uitvoering, gaan de restauratoren van het museum voor de ogen van het publiek in een atelier op zaal aan de slag met dit werk.

Frans Hals, Regentessen van het Oudemannenhuis, ca. 1664, collectie Frans Hals Museum Haarlem.
Frans Hals, Regentessen van het Oudemannenhuis, ca. 1664, collectie Frans Hals Museum Haarlem.

 

Het werk in uitvoering is onderdeel van de expositie over de restauratie van de drie unieke en enige regentenstukken die Frans Hals schilderde: Regenten van het St. Elisabeths Gasthuis (1641); Regenten van het Oudemannenhuis (circa 1664) en Regentessen van het Oudemannenhuis (circa 1664). De bezoeker kan de voortgang zien van dit grootse restauratieproject, de restauratiegeschiedenis en de (kunst)historische context van de schilderijen. Regenten en regentessen waren in die tijd bestuurders van liefdadigheidsinstellingen.

 

De topstukken worden tussen 2014 en 2016 onderzocht en gerestaureerd. Dit gebeurt na ruim honderd jaar. De tentoonstelling laat drie stadia zien: voor; tijdens en na de restauratie. De restauratie van Regenten van het St. Elisabeths Gasthuis is inmiddels voltooid. De restauratie van Regentessen van het Oudemannenhuis is op de helft en wordt op zaal verder uitgevoerd. De restauratie van de Regenten van het Oudemannenhuis bevindt zich in de voorbereidende fase.

Op de tentoonstelling zijn de drie regentenstukken van Hals en het groepsportret van de regentessen van het St. Elisabeths Gasthuis door Johannes Verspronck te zien. Ook toont het museum onder meer een reconstructie van de wandkaart die op Regenten van het St. Elisabeths Gasthuis is afgebeeld.

Werk in uitvoering, t/m 27 september in het Frans Hals Museum, Haarlem

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share