Geen categorie

Stedelijk Museum en Van Abbemuseum lanceren STUDIO i

0 0
Read Time:1 Minute, 47 Second

Musea moeten toegankelijk zijn voor iedereen, ongeacht leeftijd, culturele of maatschappelijke achtergrond, gender of beperking, in welke vorm dan ook. Dat vinden het Stedelijk Museum in Amsterdam en het Van Abbemuseum in Eindhoven, die daarom vandaag samen STUDIO i – platform voor inclusieve cultuur presenteren.

Stedelijk in Gebaren. Foto: Tomek Dersu Aaron.

Nederland heeft in 2016 het VN-verdrag van de Rechten van Personen met een Handicap geratificeerd. Met dit verdrag erkent Nederland dat mensen met een beperking volwaardig onderdeel zijn van de samenleving. Centrale begrippen hierbij zijn inclusie, persoonlijke autonomie en volledige participatie. Musea en andere culturele instellingen moeten in lijn hiermee op korte termijn hun gebouwen, aanbod en programmering proactief aanpakken. STUDIO i wil instellingen die minder ervaring hiermee hebben proactief ondersteunen.

Musea die concrete stappen willen zetten om hun instellingen toegankelijk en inclusief te maken, kunnen bij STUDIO i terecht voor inspiratie, kennis en advies. Via een digitaal platform, kenniscafés, symposia en adviestrajecten op maat wordt informatie over toegankelijkheid, inclusie, representatie en diversiteit verzameld en gedeeld. Om musea te ondersteunen bij het ontwikkelen van inclusieve programma’s en voorzieningen, biedt STUDIO i bovendien trainingen aan voor museumpersoneel, rondleiders en vrijwilligers.

Rondleiding voor blinden en slechtzienden in het Van Abbemuseum. Foto: Marcel de Buck.

Bij veel musea bestaat de wens om de thema’s toegankelijkheid en inclusie op te pakken, maar vaak ontbreekt de kennis en ervaring om concrete aanpassingen door te voeren, aldus het Stedelijk en het Van Abbemuseum. Met STUDIO i willen ze daar verandering in brengen. Beide musea hebben de afgelopen jaren innovatieve programma’s ontwikkeld voor mensen voor wie museumbezoek niet vanzelfsprekend is.

Een voorbeeld hiervan is het Onvergetelijk-programma voor mensen met dementie en hun dierbaren, dat ze in 2013 in het leven riepen. Deze rondleidingen zijn intussen bij twaalf musea in Nederland mogelijk. Het Van Abbemuseum kende ook al het Special Guests-programma, waarmee het museum toegankelijk wordt voor blinden en slechtzienden, doven en slechthorenden, mensen met afasie en mensen met beperkte mobiliteit. Dat programma vormt de basis voor STUDIO i.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share